Skip to main content

Hoe gastvrij ben jij?

De vrijetijdseconomie is ontzettend belangrijk voor Regio Zwolle. Maar de sector staat onder druk. Niet alleen door gebrek aan goede arbeidskrachten. Ook corona gooit roet in ons eten. Het is daarom juist nú tijd om te bouwen aan de situatie na de crisis. Invalshoeken genoeg, we moeten ze alleen op de juiste manier benutten.

Direct contactVerder lezen

Onze ambitie? Gekwalificeerde arbeidskrachten interesseren om in de gastvrijheidsindustrie te willen en kúnnen werken. Een nauw samenwerkingsverband tussen onderwijs, overheid en ondernemers is hierbij key. Daarbij ziet Expert Sector Vrijetijdseconomie, Henk van Voornveld, zijn rol een beetje als die van het oliemannetje. Lijnen met elkaar verbinden. En zorgen dat alles gesmeerd loopt.

Netwerkregisseur Sector Vrijetijdseconomie

Henk van Voornveld

Contact

Kartrekkers

Thea Koster

College van bestuur
Deltion College

Gerrit Jan Hagedoorn

Eigenaar
De Beerze Bulten

Uitdagingen in de vrijetijdseconomie

Bij het realiseren van de ambities, richt de Sectortafel Vrijetijdseconomie zich op een viertal uitdagingen.

 1. Jongeren stimuleren richting de vrijetijdseconomie

  Meer jongeren laten kiezen voor de gastvrijheid. Hun competenties benutten. Het is hierbij de uitdaging jong talent voor het vak te boeien en aan de branche te binden. We willen studenten de kans geven kennis te maken met verschillende ondernemingen in de sector. Door inspirerende ondernemers in de spotlight te zetten. En door anderzijds interessante banen te blijven creëren binnen de sector.

 2. Benutten van krimpende sectoren

  Er zijn veel krimpende sectoren. Dit biedt interessante kansen voor de vrijetijdssector. Het is van belang dat we de ruimte die hierdoor ontstaat, benutten en omzetten naar daar waar vraag is. Mensen die dus elders hun baan verliezen, verleiden naar een baan in de gastvrijheid.

 3. Nauwe samenwerkingen

  Samen staan we sterker. Om deze mensen daadwerkelijk aan het werk te zetten, schakelen we de hulp in van derden. Denk aan het UWV. Maar ook onderwijs en ondernemers. Met de juiste kennis, tools en middelen kunnen we ze samen klaarstomen voor het vak.

 4. Bestaande kennis aanboren

  Mensen die nu nog niet in beeld zijn. Die iets anders doen. Of die juist toe zijn aan een andere rol binnen de vrijetijdseconomie. Mensen die écht kijk hebben op het vak. Bijvoorbeeld senioren, die in de nadagen van hun carrière jongeren kunnen coachen in hun nieuwe rol als gastvrouw of -heer.

Feiten & Cijfers

Download de sectormonitor

Wij gaan graag met je om de tafel! Om je voor die tijd een nóg beter beeld te geven van onze sector, download je hier onze sectormonitor. Met daarin de belangrijkste arbeidsmarktcijfers van de sectortafel. Kortom; dé informatie die je wilt weten en nodig hebt om samen een sterkere arbeidsmarkt te kunnen realiseren.

Download PDF

Upgrade jezelf Podcast

met Eric Krabbe, directeur en eigenaar van Djopzz

Eric vertelt hoe je als ondernemer kunt kijken naar het potentieel in mensen. En hoe je in plaats van te zoeken naar het schaap met vijf poten, juist kunt investeren in het schaap met drie poten.

Beluister hier de podcast

Upgrade jezelf Podcast

met Sayma Kuipers, HR specialist bij o.a. bij Upgrade jezelf

We hebben het over onboarding, offboarding en de waarde van een goede employer journey. Kom te weten “hoe het ‘m zit in de kleine dingen” en hoe je ervoor zorgt dat ook vertrekkende medewerkers ambassadeurs van je bedrijf blijven.

Beluister hier de podcast

Aanvraag indienen bij het Ontwikkelfonds?

Ben je actief in de sector Vrijetijdseconomie en wil je investeren in de ontwikkeling van (toekomstige) werknemers? Een financiële ondersteuning vanuit het Ontwikkelfonds Regio Zwolle kan hierbij helpen. Dien een individuele aanvraag in, of vanuit een samenwerkingsverband voor cofinanciering voor vakinhoudelijke scholing.

Mijn aanvraag indienen

Heb je een vraag?

Bekijk eens de antwoorden op de meest gestelde vragen óf bespreek je specifieke vraag met sectorexpert Henk van Voornveld.

Lees het interview