Skip to main content
Nieuws uit de regio

Buitenlandse bouwers leren taal én vak in onze Regio

Datum: 5 april 2024

Meer zelfvertrouwen en plezier in het werk

De komende jaren moeten in Nederland bijna een miljoen woningen gebouwd worden. Maar goede vakmensen zijn schaars. Daarom zijn arbeidsmigranten hele waardevolle krachten voor de bouwsector. Een aantal medewerkers van Heutink Bouwgroep volgt een traject bij het Deltion College waarin ze zowel gerichte vakkennis opdoen als hun beheersing van de Nederlandse (bouw)taal verbeteren. Daardoor worden ze breder inzetbaar.

Via gespecialiseerd uitzendbureau Mankracht werken ongeveer vijftien arbeidsmigranten bij de Heutink Bouwgroep uit Genemuiden. Waaronder Gabriel, Michael en Przemek uit Polen. En Arthur uit Griekenland.

De arbeidsmigranten zijn in hun thuisland allround inzetbaar. Maar de Nederlandse bouwsector is specialistisch. De bouwnorm ligt hoog. Bovendien vormt de Nederlandse (bouw)taal een uitdaging. Een opleiding waarbij gerichte vakkennis en taalvaardigheid gecombineerd worden, zou hen daarom kunnen helpen.

Uniek concept in Nederland

De vraag voor de scholing kwam via de sectortafel Bouw & Infra Regio Zwolle binnen bij het Deltion College. “We hebben een maatwerkprogramma gemaakt, rond de vakgerichte onderdelen van de mbo-opleiding Timmerman op mbo-niveau 2”, zegt Lammert van Pijkeren. Hij is docent en coördinator Leven Lang Ontwikkelen Vakopleidingen Bouw bij Deltion. “De arbeidsmigranten krijgen ook Nederlandse les, waarbij de nadruk ligt op vakjargon, werkinstructies en de omgang met collega’s. Dit is een behoorlijk uniek concept in Nederland.”

Tijdens een periode van vier maanden komen de arbeidsmigranten iedere maandag- en donderdagavond bij het Deltion College. Van instructeur Klaas Hattem en docent Lammert van Pijkeren krijgen ze praktijklessen. Van Pijkeren: “Onze lessen zijn gericht op de ruwbouw. We behandelen onder andere het lezen van werktekeningen. Ook het uitzetten van een bouwwerk komt aan bod. We bewaren de eenvoud.”
Naast de praktijklessen krijgen de arbeidsmigranten Nederlands van docent Monique Zuidberg. “We hebben het met elkaar gehad over bijvoorbeeld lidwoorden, meervoudsvormen en telwoorden. Maar ook besteden we elke keer aandacht aan de woorden die in de praktijklessen van Lammert en Frank Vos voorbijkomen. Zoals bijvoorbeeld ‘spouwmuur’ en ‘bekisting’; woorden die op de bouwplaats gebruikt worden. Daardoor leren ze de taal begrijpen, maar ook hun vak”, zegt Zuidberg.

“Ik vind de opleiding leuk”, zegt timmerman Michael. “De lessen zijn goed. We leren veel. Dat helpt ons om ons werk beter te doen. De bouwtechnieken zijn in Nederland anders dan in Polen. Ook kunnen we makkelijker praten met onze collega’s.” Zijn collega Przemek valt hem bij. “Nederlands is niet makkelijk. Maar het is belangrijk voor ons om te weten hoe de materialen in het Nederlands heten. En hoe de werkzaamheden die we doen worden genoemd.”

Breder inzetbaar

Voordat ze aan de opleiding begonnen, maakten Przemek en Michael voortdurend funderingen. “Beton, beton, beton”, glimlacht Przemek. “Eigenlijk deden we elke dag hetzelfde.” Bedrijfsleider Paul Wösten van Mankracht: “Door de opleiding worden ze breder inzetbaar. Dat is niet alleen voor henzelf en een werkgever prettig, maar voor de hele sector.”
Przemek en Michael merken dat ze door de opleiding stappen hebben gezet. Michael: “Nederlands is makkelijker geworden voor mij. Ik begrijp het steeds beter.” Przemek vult aan: “Als iemand nu over een ‘timmerman’ spreekt, weten wij wie dat is”, lacht hij. Wösten: “Ik vind het fantastisch. Ze begrijpen zowel hun collega’s als de werkinstructies beter.”

Door de opleiding kunnen de arbeidsmigranten inmiddels ook ingewikkelder klussen oppakken. Arjan van Herk, directeur Bouw bij Heutink: “Ze timmeren inmiddels ook mee in de kappen en brengen dakranden aan. Ook praten ze in de pauzes mee over voetbal. Ze hebben meer zelfvertrouwen en plezier in hun werk gekregen.”

Przemek en Michael zouden andere arbeidsmigranten aanraden om ook een opleiding te volgen waarbij ze zowel gerichte vakkennis opdoen als hun beheersing van de Nederlandse (bouw)taal verbeteren. Przemek: “School is altijd goed. Het is belangrijk om te weten wat je wel en niet moet doen in Nederland. En dat wij Nederlands kunnen praten, is prettig voor de mensen waar we mee werken. Het is voor de toekomst.”

Meer informatie over deze opleiding is te verkrijgen bij Matthijs de Jonge, via mdejonge@deltion.nl – 06-54160774

Foto: Jeroen Keep