Skip to main content

Kansen grijpen in de technieksector

De technieksector schreeuwt om personeel. De branche vergrijst, kampt met een verouderd imago en de instroom van jongeren droogt op. Door demografische oorzaken is er minder instroom vanuit het onderwijs. Daarbovenop zijn jongeren te weinig op de hoogte van de uitdagende werkzaamheden in de technieksector. Er zijn namelijk volop kansen in de regio.

Direct contactVerder lezen

Onze ambitie is dan ook om de mogelijkheden in techniek beter zichtbaar te maken en deze kansen te grijpen. Er zijn hiervoor al veel mooie initiatieven, zoals de Vrienden van Techniek, de Week van Techniek en samenwerkingen met diverse opleiders. Eén van de prioriteiten van de Sectortafel Techniek & Energietransitie is het verbinden van deze initiatieven en ze daardoor krachtiger maken.

Netwerkregisseur Sector Techniek & Energietransitie

Jaap Bolt

Contact

Kartrekkers

Laurens de Lange

Directeur-eigenaar Terra Transities
Voorzitter VNO-NCW Regio Zwolle

Thea Koster

College van bestuur
Deltion College

Paul Kok

Directeur
IJssel Technologie

Uitdagingen in de techniekbranche

Om de ambities van de Sectortafel Techniek & Energietransitie waar te maken werken we aan een viertal uitdagingen

 1. Talent van alle leeftijden weet ons te vinden

  We willen de instroom vanuit het onderwijs bevorderen en meer jongeren laten kiezen voor techniek. Vervolgens is het de uitdaging om jong talent weten te binden en te boeien, zodat ze in de regio blijven.

 2. Geen talent blijft onbenut

  Met de inzet van zij-instromers blijft geen talent onbenut. De uitdaging zit in nieuwe oplossingen voor betaald werk voor zoveel mogelijk mensen, ook zij met een afstand tot de arbeidsmarkt of (toekomstig) werklozen.

 3. Talent blijft behouden voor de sector

  In plaats van uit te stromen, willen we dat medewerkers inzetbaar blijven binnen de sector. Niet alleen binnen de eigen organisatie, maar binnen de gehele sector.

 4. Leven lang ontwikkelen is de standaard in onze regio

  Zittend personeel zou een leven lang moeten blijven leren. Bijscholing en omscholing ‘on the job’ moeten een vast onderdeel worden van elk werkzaam leven.

Pak jouw kans in de techniek

Download de carrièregids

Regio Zwolle kenmerkt zich door gave samenwerkingen tussen mooie bedrijven. Dus ben je op zoek naar een omgeving waarbinnen je niet binnen één bedrijf kunt leren en ontwikkelen maar wil je meer… download de carrièregids voor toffe voorbeelden!

Download PDF

Feiten & Cijfers

Download de sectormonitor

Wij gaan graag met je om de tafel! Om je voor die tijd een nóg beter beeld te geven van onze sector, download je hier onze sectormonitor. Met daarin de belangrijkste arbeidsmarktcijfers van de sectortafel. Kortom; dé informatie die je wilt weten en nodig hebt om samen een sterkere arbeidsmarkt te kunnen realiseren.

Download PDF

Upgrade jezelf Podcast

met Daphne Borger en Yke Scholten van Innovatiehub Salland

Samen duiken we in de wereld van strategische HR, personeelsbeleid en bespreken we hoe een initiatief als Kansrijk Salland kan bijdragen aan inclusiviteit op de arbeidsmarkt.

Beluister hier de podcast

Upgrade jezelf Podcast

met Eric Krabbe, directeur en eigenaar van Djopzz

Eric vertelt hoe je als ondernemer kunt kijken naar het potentieel in mensen. En hoe je in plaats van te zoeken naar het schaap met vijf poten, juist kunt investeren in het schaap met drie poten.

Beluister hier de podcast

Upgrade jezelf Podcast

met Sayma Kuipers, HR specialist bij o.a. bij Upgrade jezelf

We hebben het over onboarding, offboarding en de waarde van een goede employer journey. Kom te weten “hoe het ‘m zit in de kleine dingen” en hoe je ervoor zorgt dat ook vertrekkende medewerkers ambassadeurs van je bedrijf blijven.

Beluister hier de podcast

Aanvraag indienen bij het Ontwikkelfonds?

Ben je actief in de sector Techniek & Energietransitie en wil je investeren in de ontwikkeling van (toekomstige) werknemers? Een financiële ondersteuning vanuit het Ontwikkelfonds Regio Zwolle kan hierbij helpen. Dien een individuele aanvraag in, of vanuit een samenwerkingsverband.

Mijn aanvraag indienen

Heb je een vraag?

Bekijk eens de antwoorden op de meest gestelde vragen óf bespreek je specifieke vraag met sectorexpert Jaap Bolt.

Neem contact op