Sluit menu
Menu

Hoe gastvrij ben jij?

De vrijetijdseconomie is ontzettend belangrijk voor Regio Zwolle. Maar de sector staat onder druk. Niet alleen door gebrek aan goede arbeidskrachten. Ook corona gooit roet in ons eten. Het is daarom juist nú tijd om te bouwen aan de situatie na de crisis. Invalshoeken genoeg, we moeten ze alleen op de juiste manier benutten.

Direct contact Verder lezen
Hoe gastvrij ben jij?

Onze ambitie? Gekwalificeerde arbeidskrachten interesseren om in de gastvrijheidsindustrie te willen en kúnnen werken. Een nauw samenwerkingsverband tussen onderwijs, overheid en ondernemers is hierbij key. Daarbij ziet Expert Sector Vrijetijdseconomie, Henk van Voornveld, zijn rol een beetje als die van het oliemannetje. Lijnen met elkaar verbinden. En zorgen dat alles gesmeerd loopt.

Henk van Voornveld
Expert Sector Vrijetijdseconomie

Henk van Voornveld

Contact

Kartrekkers

 • Thea Koster
  Thea Koster
  College van bestuur
  Deltion College
 • Gerrit Jan Hagedoorn
  Gerrit Jan Hagedoorn
  Eigenaar
  De Beerze Bulten

Uitdagingen in de vrijetijdseconomie

Bij het realiseren van de ambities, richt de Sectortafel Vrijetijdseconomie zich op een viertal uitdagingen.

 • 1

  Jongeren stimuleren richting de vrijetijdseconomie

  Meer jongeren laten kiezen voor de gastvrijheid. Hun competenties benutten. Het is hierbij de uitdaging jong talent voor het vak te boeien en aan de branche te binden. We willen studenten de kans geven kennis te maken met verschillende ondernemingen in de sector. Door inspirerende ondernemers in de spotlight te zetten. En door anderzijds interessante banen te blijven creëren binnen de sector.

 • 2

  
Benutten van krimpende sectoren

  Er zijn veel krimpende sectoren. Dit biedt interessante kansen voor de vrijetijdssector. Het is van belang dat we de ruimte die hierdoor ontstaat, benutten en omzetten naar daar waar vraag is. Mensen die dus elders hun baan verliezen, verleiden naar een baan in de gastvrijheid.

 • 3

  Nauwe samenwerkingen

  Samen staan we sterker. Om deze mensen daadwerkelijk aan het werk te zetten, schakelen we de hulp in van derden. Denk aan het UWV. Maar ook onderwijs en ondernemers. Met de juiste kennis, tools en middelen kunnen we ze samen klaarstomen voor het vak.

 • 4

  Bestaande kennis aanboren

  Mensen die nu nog niet in beeld zijn. Die iets anders doen. Of die juist toe zijn aan een andere rol binnen de vrijetijdseconomie. Mensen die écht kijk hebben op het vak. Bijvoorbeeld senioren, die in de nadagen van hun carrière jongeren kunnen coachen in hun nieuwe rol als gastvrouw of -heer.

Feiten & Cijfers

Download de sectormonitor

Wij gaan graag met je om de tafel! Om je voor die tijd een nóg beter beeld te geven van onze sector, download je hier onze sectormonitor. Met daarin de belangrijkste arbeidsmarktcijfers van de sectortafel. Kortom; dé informatie die je wilt weten en nodig hebt om samen een sterkere arbeidsmarkt te kunnen realiseren.

Download PDF

Aanvraag indienen bij het Ontwikkelfonds?

Ben je actief in de sector Vrijetijdseconomie en wil je investeren in de ontwikkeling van (toekomstige) werknemers? Een financiële ondersteuning vanuit het Ontwikkelfonds Regio Zwolle kan hierbij helpen. Dien een individuele aanvraag in, of vanuit een samenwerkingsverband voor cofinanciering voor vakinhoudelijke scholing.

Mijn aanvraag indienen

Lees verder

Upgrade Jezelf

Handige downloads

Heb je een vraag?

Bekijk eens de antwoorden op de meest gestelde vragen óf bespreek je specifieke vraag met sectorexpert Henk van Voornveld.

Neem contact op

Van stilstaan in de tijd
naar investeren in je mensen

Doe de gratis Upgrade scan en ontdek welke hulp er is voor jouw bedrijf

Doe de scan