Skip to main content
Nieuws uit de regio

Regio Zwolle blijft in 2024 investeren in werkenden en werkzoekenden, en dat is nodig ook

Datum: 20 december 2023
Paul Guldemond

Het gaat goed met de twee programma’s binnen de arbeidsmarktaanpak in Regio Zwolle: Groei Vooruit en Upgrade jezelf. Sinds de start in juli 2020 klopten al 7.000 inwoners van Regio Zwolle aan bij Groei Vooruit voor loopbaanondersteuning (scholings- en loopbaanadvies). En al 1.750 regionale ondernemingen meldden zich bij Upgrade jezelf, voor hulp bij het her-, bij- en omscholen van in totaal 4.000 medewerkers. Een hoge ‘score’, vergeleken met andere regio’s in het land. ‘Nu is het zaak om op dit mooie resultaat voort te borduren, en te blijven investeren in een leven lang ontwikkelen’, zegt arbeidsmarktregio-voorzitter Paul Guldemond.

Upgrade jezelf en Groei Vooruit komen voort uit de arbeidsmarktaanpak van Regio Zwolle. Voorzitter Guldemond kijkt tevreden naar de resultaten van de twee campagnes tot nu toe. En met gepaste trots, want Regio Zwolle wist er in amper 3,5 jaar tijd 7.000 inwoners mee te helpen. Ook de komende jaren is het belangrijk dat bedrijven blijven investeren in hun medewerkers. ‘Wil je meekunnen met alle ontwikkelingen in de maatschappij, dan moét je inzetten op het ontwikkelen van je ménsen, op inclusief werkgeverschap en op anders werven’, benadrukt Guldemond.

Leven lang ontwikkelen

Dat de ondersteuning die Regio Zwolle biedt met Groei Vooruit en Upgrade jezelf zo succesvol is, toont volgens Guldemond aan dat het belang van een leven lang ontwikkelen wordt gezíen. ‘De arbeidsmarkt in Regio Zwolle omarmt een leven lang ontwikkelen. Dit jaar werd er een ondernemersonderzoek gedaan, ‘Investeren in mensen’, door MKB-Nederland Regio Zwolle, VNO-NCW en Regio Zwolle. De maatschappij verandert. Hierdoor verdwijnen er beroepen, ontstaan er nieuwe banen en verandert de inhoud van functies. Dit alles vraagt om andere vaardigheden van medewerkers.’ Ruim 1.000 werkgevers in de regio werden bevraagd op hoe dit impact heeft op hun onderneming.
‘Ruim de helft van de werkgevers (58 procent) heeft zijn medewerkers het afgelopen jaar een ontwikkeltraject laten volgen. Om hen de kennis op te laten doen die nodig is om het werk goed – of misschien moet ik zelfs zeggen: überhaupt – te kunnen blijven verrichten’, zegt Guldemond aan de hand van de onderzoeksresultaten. ‘Vooral medewerkers binnen de techniek en energietransitie en binnen de e-commerce en IT gingen weer de schoolbanken in of volgden een ontwikkeltraject op de werkvloer. De kosten hiervoor kunnen organisaties grotendeels vergoed krijgen via subsidies, waaronder het Ontwikkelfonds Regio Zwolle, dat is verbonden aan de campagnes Upgrade jezelf en Groei Vooruit.’

Zorg om (aanhoudend) personeelstekort

Investeren in mensen blijft volgens Guldemond hard nodig. Veel werkgevers gaven bij eerder onderzoek al aan dat ze moeite hebben met het vinden van passend geschoolde medewerkers. Uit het herhaalonderzoek blijkt dat dit aantal verder is opgelopen; 45 procent van de ondernemers heeft momenteel een tekort. ‘Uit de ondernemerspeiling blijkt dat ondernemingen met minder dan 10 medewerkers de meeste last van de arbeidsmarktkrapte hebben’, voegt Guldemond toe. ‘Dit is extra zorgelijk aangezien Regio Zwolle een mkb-regio is, waar 70 procent van de bedrijven minder dan 10 medewerkers heeft.

Gevolgen van personeelstekort

Een gevolg van de tekorten op de arbeidsmarkt is hoge werkdruk voor de medewerkers en oplopende levertijden voor klanten. Ook gaat het ten koste van het innovatievermogen van de bedrijven en dus ook van Regio Zwolle. De energietransitie, circulariteit, digitalisering, robotisering en de woningbouwopgave vormen extra uitdagingen. Een derde van de werkgevers verwacht dat hun werknemers niet de juiste vaardigheden en skills zullen hebben voor toekomstige activiteiten van de onderneming.’

Eén loket voor alle hulp

Eén loket voor alle hulp; is dat waarom Regio Zwolle succesvol is met haar aanpak? ‘Ja’, antwoordt Guldemond. ‘Voor inwoners van Regio Zwolle is er Groei Vooruit. Iedereen die van werk naar werk of van werkzoekend naar werk wil, krijgt loopbaanadvies en ondersteuning op het gebied van scholing, en wanneer passend wordt deze scholing (deels) betaald. Voor werkgevers is er Upgrade jezelf. Die twee platforms zijn er naast elkaar, maar ze zijn ook verweven met elkaar. Als één ‘route’ richting een leven lang ontwikkelen. De landelijke ambities die hiervoor werden opgesteld, voeren wij regionaal en heel dichtbij de inwoners uit. Daarnaast hebben we sectortafels met samenwerking tussen ondernemers, onderwijs en overheid waar we, naast aandacht hebben voor een leven lang ontwikkelen, ook bezig zijn met sociale innovatie.

De arbeidsmarktaanpak van Regio Zwolle is een samenwerking tussen 21 gemeenten, 4 provincies, Rijk, werkgevers- en werknemersorganisaties, UWV Werkbedrijf, SBB en onderwijs. De 21 gemeenten zijn: Westerveld, Steenwijkerland, Meppel, Noordoostpolder, Staphorst, Zwartewaterland, De Wolden, Dronten, Urk, Kampen, Zwolle, Dalfsen, Ommen, Hardenberg, Elburg, Oldebroek, Hattem, Nunspeet, Heerde, Raalte en Olst-Wijhe.