Skip to main content
Verhalen uit de regio

Initiatieven om jongeren enthousiast te maken voor techniek

Datum: 31 oktober 2019

In Regio Zwolle zijn een aantal initiatieven opgezet om jongeren weer enthousiast te maken voor techniek. Dit is hard nodig, want de sector vergrijst snel. Als werkgever kun je je aansluiten bij deze initiatieven. Samen dichten we hiermee het gat op de arbeidsmarkt. Hieronder lichten we een aantal van de initiatieven toe. Kom erachter wat jij kunt doen!

Vrienden van Techniek

Maak jongeren enthousiast over techniek en laat ze direct kennismaken met jouw bedrijf. Hoe? Word vriend van de Vrienden van Techniek. Deze organisatie bundelt de krachten van bedrijven in de technische sector en scholen uit het primair, voortgezet en technisch beroepsonderwijs in Regio Zwolle. Geef bijvoorbeeld gastlessen, stel je bedrijf open voor leerlingen met een excursie, biedt een stageplek of bezoek een kennisbijeenkomst. Word Vriend van Techniek.

Techniekpact Zwolle

Help samen met Techniekpact Zwolle mee de verbinding te maken tussen het bedrijfsleven, overheden en onderwijsinstellingen. Hoe? Geef een gastles, help bij het ontwikkelen van lespakketten, geef bedrijfsexcursies of stel werkplaatsen beschikbaar. Maar ook door stageplekken aan te bieden of werkloze technici dankzij bijscholing weer een werkplek te geven. Techniekpact Zwolle denkt hierbij graag met je mee. Ontdek wat jij kunt doen.

Techniekeducatie in Stadkamer Zwolle

De Stadkamer Zwolle maakt zich vanuit initiatief van de Vrienden van Techniek hard voor meer techniekeducatie in het basisonderwijs. De komende tijd benaderen ze basisscholen, bedrijven en aanbieders. Ook iets betekenen? Neem contact op met de kartrekkers van dit project.

Platform Techniek Salland

Werkgever in Salland? Sluit je dan aan bij het Platform Techniek Salland. Dit platform biedt jongeren de gelegenheid om volop met techniek, technologie en science in aanraking te komen. Onder andere met een vacatureplatform voor technische bijbanen: gaeenswerken.nu. Plaats als ondernemer je vacature op dit platform, organiseer een bedrijfsbezoek of verzorg een gastles. Meer over Techniek Salland.

Techniek Beeldbank

Op TechniekBeeldbank staan ruim 1.600 inspirerende foto’s van leren en werken in de techniek. De foto’s zijn gratis te gebruiken door technische bedrijven, onderwijsinstellingen en anderen die jongeren willen enthousiasmeren voor een technische studie of carrière. Bijvoorbeeld bij een vacature, advertentie of voor je website. Naar de beeldbank.

Open dagen & events

Het hele jaar door zijn er diverse evenementen in de regio waar je als ondernemer in contact kunt komen met jongeren geïnteresseerd in techniek. Hieronder vind je een greep uit deze events:

19 – 21 november 2019 I Career Day Noord 2019

Jet-Net & TechNet organiseren in samenwerking met Hogeschool Windesheim en Deltion College de Career Day Noord 2019 in Zwolle. De ideale plek om leerlingen te enthousiasmeren over wat technologie is en wat ze er zelf mee kunnen.

Open Bedrijvendag

De week van Techniek wordt afgesloten met een Open Bedrijvendag, waarbij technische bedrijven zich presenteren aan jongeren. Houd de website van de Week van Techniek in de gaten voor de datum van 2020.

Oktober 2020 I Techniekdagen Salland

Tijdens de Techniekdagen Salland kunnen leerlingen, leerkrachten, ouders en verzorgers op vele fronten kennis maken met uiteenlopende technieken en technologieën bij de 7 deelnemende bedrijven. Naar de website.

Maart 2020 I Week van Techniek

Ieder jaar is er de Week van Techniek. Een evenement waarbij ruim 1600 basisschoolleerlingen ondergedompeld worden in de wereld van techniek. Dit is een initiatief van de Vrienden van Techniek. Meer over de Week van Techniek.