Skip to main content
Verhalen uit de regio

5 tips om eruit te springen met je vacature

Datum: 31 oktober 2019

Als werkgever is het vinden van geschikt personeel soms als zoeken naar een speld in een hooiberg. Voor werkzoekenden liggen de banen voor het oprapen en dagelijks komen er nieuwe vacatures bij. Hoe zorg je dan dat jouw vacature eruit springt? We geven je 5 tips!

1. Gebruik de juiste zoektermen

Wie actief op zoek is naar een baan zoekt vaak via Google. Zorg daarom dat je de juiste zoektermen gebruikt in jouw vacaturetekst. Misschien is ‘verloningskoning’ wel de perfecte naam voor de functie, mensen zoeken toch eerder op salarisadministrateur. Uiteraard kun je wel creatieve functienamen gebruiken, maar zorg dan dat je óók de meest gezochte zoektermen gebruikt en verwerk deze minimaal in je titel.

2. Denk vanuit je toekomstig medewerker

Veel bedrijven gaan de fout in door een vacaturetekst te veel vanuit zichzelf te schrijven. Na een intro met informatie over het bedrijf volgt een stukje over de ideale kandidaat. Maar wat is nou écht interessant voor je toekomstig medewerker? Welke voordelen kan hij verwachten? Start daarmee! Zo heb je de aandacht direct te pakken.

3. Gebruik de juiste tone-of-voice

Het gaat niet alleen om wat je zegt, maar ook om hoé je het zegt. Gebruik dan ook de juiste tone-of-voice. Waarschijnlijk behoren jouw klanten tot een hele andere doelgroep dan jouw medewerkers. Zij spreken dan ook een andere taal. Pas je tone-of-voice hierop aan. Misschien wat informeler, wat vlotter, of juist met wat meer technische termen die een toekomstig IT-er zeker moet kennen. Je boodschap komt het best over als je lezer zich echt aangesproken voelt.

4. Verspreid je vacature

De tijd van je vacature plaatsen op je website en achterover leunen is voorbij. Zorg dat je doelgroep de vacature onder ogen krijgt. Plaats hem op social media en vraag je huidige medewerkers hem te delen. Grote kans dat er geschikte kandidaten in hun netwerk zitten! Ook zijn social media advertenties erg effectief, omdat je deze bijvoorbeeld kunt richten op mensen werkzaam in een bepaalde branche. Dit kan al voor een klein bedrag.

5. Blijf zichtbaar!

Tot slot een tip die over meer gaat dan je vacature alleen. Bouw aan een sterk werkgeversmerk en zorg dat je altijd zichtbaar bent! Het liefst leren mensen je bedrijf al op positieve wijze kennen voordat er een vacature open staat. Als je dan een vacature plaatst, is de kans dat er gereageerd wordt veel groter. Lees meer over hoe je dankzij employer branding werkt aan een sterk werkgeversmerk.