Skip to main content
Verhalen uit de regio

Is jouw wensberoep écht jouw beroep?

Datum: 13 augustus 2020

Ze belandde als zij-instromer vanuit de reisbranche in het onderwijs en switchte vervolgens naar het beroep loopbaancoach – Kim Beukers, adviseur leren en werken bij Leerwerkloket Regio Zwolle, weet uit eigen ervaring hoe het is om je droombaan te zoeken én te vinden. Werkenden en werkzoekenden in Regio Zwolle die ook iets anders willen, kunnen nu via Upgrade Jezelf bij haar terecht. Bovendien kunnen kandidaten nu opleidingskosten vergoed krijgen.

Loopbaancoach Kim Beukers

Je bent zelf meerdere keren van beroep veranderd. Jij begrijpt mensen die ander werk zoeken vast en zeker als geen ander?

‘Ik heb over de hele wereld reizen begeleid, ik heb voor de klas gestaan en nu ben ik loopbaancoach. De overstap naar mijn huidige functie heb ik heel bewust gemaakt. Ik werkte in het entreeonderwijs. De begeleiding van de studenten waarmee ik werkte, vroeg veel energie. Het zijn jongeren met een verhaal, een rugzakje. Ik nam hun problemen mee naar huis. Dus was het nodig om een keus te maken. In mijn huidige werk als loopbaancoach help ik ook mensen verder. Alleen nu zijn het volwassenen die klaar zijn voor een volgende stap. Het bevalt me super goed.’

Wat komt er allemaal ter sprake in de gesprekken met kandidaten?

‘Ik begin met koetjes en kalfjes, want ik wil contact met iemand maken. Vervolgens kijken we: wat kan iemand zelf doen om tot een volgende stap te komen en wat kan ik voor diegene betekenen? Is er bijvoorbeeld omscholing nodig? Dan weet ik de weg naar opleidingen. En belangrijker nog, naar mensen die dat werk al doen en met wie ze eens mee mogen lopen. Ik vind het belangrijk dat iemand de juiste stappen zet, waardoor hij of zij stabiliteit in zijn leven krijgt. De mensen die zich bij mij of bij een van de andere loopbaancoaches van Upgrade Jezelf melden, hebben vaak een bepaalde onzekerheid. Bijvoorbeeld door een slechte ervaring in hun huidige baan, doordat ze werkloos zijn geworden, door hobbels op hun pad of doordat ze geen doorgroeimogelijkheden zien. Voor Upgrade Jezelf spreek ik mensen van 18 tot 67 jaar. Een deel van de mensen is vijftigplus. Die adviseer ik nadrukkelijk om iets te doen wat ze leuk vinden. Doe die laatste jaren van je loopbaan werk waar je blij van wordt.’

Doe die laatste jaren van je loopbaan werk waar je blij van wordt.

Lukt dat mensen vaak, werk vinden in een andere sector of in een ander beroep?

‘Aanvankelijk plaatsen mensen zich vaak in een hokje. Ze zien dan alleen mogelijkheden binnen de kaders van dat hokje. Terwijl er daarbuiten nog zo veel meer mogelijkheden zijn. Ik ben er dan om mensen enthousiast te maken en de voordelen te vertellen van vérder kijken. Zo heb ik iemand begeleid die zijn carrière was begonnen aan de lopende band, als orderpicker. Daarna werd hij teamleider in die fabriek. Maar hij wilde iets anders. Wat hij wist, was dat het iets met mensen moest zijn. In zijn vrije tijd was hij namelijk coach van een volleybalteam en dat team begeleiden, dat was zijn lust en zijn leven. We hebben gepraat over de mogelijkheden in het onderwijs: wat zou jouw meerwaarde voor de student zijn? Hij heeft tests gedaan om te kijken of zijn competenties overeenkwamen met de eisen van het onderwijs. Dat bleek het geval. Dus is hij mee gaan lopen, de sfeer gaan proeven. Nu is hij instructeur voor studenten op mbo niveau 2, 3 en 4. Hij deelt met hen zijn beroepservaring. Hoe pak je het aan, aan de lopende band? Hoe moet je orderpicken? Hoe functioneer je in een team? Naast de functie van instructeur geeft hij als onderwijsassistent bijlessen in rekenen. Hij is helemaal in zijn element. ‘Ik voel me als een vis in het water’, zei hij tegen mij. En het mooie is, hij is nog lang niet klaar met groeien. Hij gaat nu zijn Pedagogisch Didactisch Getuigschrift (PDG) halen op Hogeschool Windesheim.’

Jij bent winst voor het bedrijf waar jij aan de slag gaat.

Tips van loopbaancoach Kim Beukers:

  • ​Gebruik je netwerk. Er zijn altijd mensen in je kennissenkring met wie je mee kunt lopen om van een branche of een beroep te proeven. Of om zelfs direct ervaring op te doen. Zo weet je of jouw wensberoep echt jouw beroep is.
  • Maak gebruik van de instrumenten en kennis van de loopbaancoaches van Upgrade Jezelf. Denk aan de tests die via UWV beschikbaar zijn, de beroepenvinders op het internet en onze netwerken waar je meer info kunt krijgen over allerlei banen en opleidingen.
  • Schat de waarde die jij hebt voor een nieuwe werkgever net zo hoog in als de waarde die de nieuwe baan voor jou heeft. ‘Winnen doen we met zijn allen’ (Cruijff). Het is niet alleen winst voor jou als jij een nieuwe uitdaging vindt. Het is ook winst voor het bedrijf waar jij aan de slag gaat.