
De technieksector schreeuwt om personeel. De branche vergrijst, kampt met een verouderd imago en de instroom van jongeren droogt op. Door demografische oorzaken is er minder instroom vanuit het onderwijs. Daarbovenop zijn jongeren te weinig op de hoogte van de uitdagende werkzaamheden in de technieksector. Er zijn namelijk volop kansen in de regio.
Onze ambitie is dan ook om de mogelijkheden in techniek beter zichtbaar te maken en deze kansen te grijpen. Er zijn hiervoor al veel mooie initiatieven, zoals de Vrienden van Techniek, de Week van Techniek en samenwerkingen met diverse opleiders. Eén van de prioriteiten van de Sectortafel Techniek & Energietransitie is het verbinden van deze initiatieven en ze daardoor krachtiger maken.
We willen de instroom vanuit het onderwijs bevorderen en meer jongeren laten kiezen voor techniek. Vervolgens is het de uitdaging om jong talent weten te binden en te boeien, zodat ze in de regio blijven.
Met de inzet van zij-instromers blijft geen talent onbenut. De uitdaging zit in nieuwe oplossingen voor betaald werk voor zoveel mogelijk mensen, ook zij met een afstand tot de arbeidsmarkt of (toekomstig) werklozen.
In plaats van uit te stromen, willen we dat medewerkers inzetbaar blijven binnen de sector. Niet alleen binnen de eigen organisatie, maar binnen de gehele sector.
Zittend personeel zou een leven lang moeten blijven leren. Bijscholing en omscholing ‘on the job’ moeten een vast onderdeel worden van elk werkzaam leven.
Ben je actief in de sector Techniek & Energietransitie en wil je investeren in de ontwikkeling van (toekomstige) werknemers? Een financiële ondersteuning vanuit het Ontwikkelfonds Regio Zwolle kan hierbij helpen. Dien een individuele aanvraag in, of vanuit een samenwerkingsverband.
Mijn aanvraag indienenBekijk eens de antwoorden op de meest gestelde vragen óf bespreek je specifieke vraag met sectorexpert Ramona de Lange.
Neem contact op