Sluit menu
Menu

Sector Kind & Educatie

In het kader van het personeelstekort in het onderwijs en in de ‘kind’ sector is het initiatief ontstaan om de Sectortafel Onderwijs uit te breiden met ‘kind’. Vanaf april 2021 is daarmee de Sectortafel Kind & Educatie actief in het personeelstekort in deze sectoren.

Direct contact Verder lezen
Sector Kind & Educatie

Ambitie

Vanuit het personeelstekort in het onderwijs; in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs, MBO en HBO is het initiatief op gezet om vanuit de RAP (Regionale Aanpak Personeelstekort onderwijs) een grote samenwerking op te zetten met diverse onderwijsbesturen (PO, VO, MBO) in Regio Zwolle en de regio Noord-West Veluwe. Die samenwerking heeft als doel de arbeidsmarkt fricties aan te pakken in alle onderwijssectoren en aanpalende sector, zoals bijvoorbeeld kinderopvang. Hiermee wordt de kinderopvang en ‘kind’ gerelateerde arbeidsmarkt vanuit de Sectortafel Kind en Educatie naast en waar mogelijk met de RAP opgepakt.

Vanuit de RAP zijn er 7 programmalijnen die zich richten op het personeelstekort in het onderwijs. Denk hierbij aan een loketfunctie, werving van herintreders en hybride professionals, maar het ook het anders organiseren van het onderwijs en het behoudt van personeel in het onderwijs staan centraal.

Vanuit ‘kind’ is in de regio het Innovatiecluster Kind en Educatie o.a. actief en hierin werken verschillende praktijkorganisaties op het gebied van onderwijs, kinderopvang, welzijn, jeugdzorg en jeugdgezondheidszorg intensief samen met onderwijsinstellingen (mbo en hbo) rondom interprofessioneel leren en werken.

Het Innovatiecluster Kind en Educatie startte in 2019 als RIF-project (Regionaal Investeringsfonds mbo) en richt zich op Regio Zwolle en omgeving. De deelnemende onderwijsinstellingen zijn Landstede MBO, mbo Menso Alting Zwolle, Deltion College, Hogeschool KPZ, Hogeschool Viaa en Hogeschool Windesheim. Meer weten? Kijk op: www.kindeneducatie.nl

Anne-Marie Knottnerus
Expert sector Kind & Educatie

Anne-Marie Knottnerus

Contact

Kartrekkers

 • Tjeerd Biesterbosch
  Tjeerd Biesterbosch
  Lid College van Bestuur
  Landstede Groep
 • Ingrid Lammerse
  Ingrid Lammerse
  Voorzitter College van Bestuur
  Katholieke Pabo Zwolle
 • Arie de Wit
  Arie de Wit
  Lid College van Bestuur
  OOZ

Uitdagingen Kind & Educatie

Het onderwijs en aanpalende sectoren, zoals kinderopvang, hebben te maken met grote personeelstekorten. Daarom slaan verschillende regionale partijen de handen ineen om de uitdagingen in de onderwijssector en ‘kind’-sectoren aan te pakken.

 • 1

  Van opleiding naar werk

  Jongeren die klaar zijn met hun opleiding en willen werken in Regio Zwolle, geven we een vliegende start op de arbeidsmarkt. We bieden stages en leerwerkplekken in het onderwijs en aanpalende sectoren, zodat ze zo snel mogelijk aan de slag kunnen.

 • 2

  Van werk naar werk

  Met begeleiding en bemiddeling helpen wij mensen die vanuit hun baan willen overstappen naar het onderwijs of in de ‘kind’ sector willen werken. We brengen de competenties van de werknemer in kaart, bijvoorbeeld met een ervaringscertificaat (EVC), een ervaringsprofiel (EVP) of een competentiescan. We geven loopbaanadvies en arbeidsmarktoriëntatie. We helpen bij omscholing en organiseren dát wat nodig is om de werknemer te begeleiden naar een ander beroep. Zoals vacaturecafés of het opzetten van een mobiliteitsbank.

 • 3

  Van werkloos naar werk

  We helpen mensen zonder werk om een nieuwe start te maken in het onderwijs of de ‘kind’ sector. We brengen hun competenties in kaart, bijvoorbeeld door middel van een ervaringscertificaat (EVC), een ervaringsprofiel (EVP) of een competentiescan. Als omscholing noodzakelijk is, begeleiden we ze daarbij.

 • 4

  Wendbaar in het werk

  Technologische of sociale innovatie kunnen om nieuwe competenties vragen. Wij helpen werknemers met bijscholing en maatregelen die duurzame inzetbaarheid bevorderen op het gebeid van gezondheid, opleiding en ontwikkeling.

Feiten & Cijfers

Download de sectormonitor

Wij gaan graag met je om de tafel! Om je voor die tijd een nóg beter beeld te geven van onze sector, download je hier onze sectormonitor. Met daarin de belangrijkste arbeidsmarktcijfers van de sectortafel. Kortom; dé informatie die je wilt weten en nodig hebt om samen een sterkere arbeidsmarkt te kunnen realiseren.

Download PDF

Aanvraag indienen bij het Ontwikkelfonds?

Ben je actief in de sector Kind & Educatie en wil je investeren in de ontwikkeling van (toekomstige) werknemers? Een financiële ondersteuning vanuit het Ontwikkelfonds Regio Zwolle kan hierbij helpen. Dien een individuele aanvraag in, of vanuit een samenwerkingsverband voor cofinanciering voor vakinhoudelijke scholing.

Mijn aanvraag indienen

Lees verder

Netwerkregisseur sectortafel Kind & Educatie verbindt en denkt in oplossingen

Annemarie Knot, netwerkregisseur van de Sectortafel Kind & Educatie Regio Zwolle

Lees het interview

Van stilstaan in de tijd
naar investeren in je mensen

Doe de gratis Upgrade scan en ontdek welke hulp er is voor jouw bedrijf

Doe de scan