Sluit menu
Menu

Werken aan een sterke bouwsector

De bouw is een dynamische en conjunctuurgevoelige sector. Ver vooruit kijken is in deze sector dan ook lastig, maar wel nodig. Er vinden volop innovaties plaats die vragen om verandering binnen de branche. Als sectortafel Bouw willen we bedrijven stimuleren om open te staan voor nieuwe inzichten. Daarnaast willen we werken aan het onterecht verouderde imago van de bouw en daarmee aan jong en oud laten zien hoe boeiend en divers het werk is. Een sector waar je, door ook in te zetten op vitaliteit, een leven lang met plezier kunt werken.

Direct contact Verder lezen
Werken aan een sterke bouwsector

Er gebeurt al veel in de regio om de bouwsector krachtiger te maken. De sectortafel Bouw wil versterken wat goed maakt en een tandje bij zetten waar nodig. De sectortafel sluit aan bij bestaande initiatieven en infrastructuren waar mogelijk om verdere snippering tegen te gaan. We willen krachten bundelen, leren van elkaar en samenwerken over de grenzen van gemeenten en sectoren heen.

Bernita van Dijk
Expert Sector Bouw

Bernita van Dijk

Contact

Kartrekkers

 • Luc Lenferink
  Luc Lenferink
  Eigenaar Uw Onderhoudspartner Lenferink
  Vice-Voorzitter MKB-Nederland Regio Zwolle
 • Bert Beun
  Bert Beun
  Voorzitter College van Bestuur
  Deltion College

Uitdagingen in de bouwsector

Om de ambities van de Sectortafel Bouw waar te maken werken we aan een viertal uitdagingen

 • 1

  Bedrijven én hun werknemers zijn wendbaar

  We willen de leercultuur van de sector versterken. Zowel door een leven lang leren tot aandachtspunt te maken bij bedrijven, als door het stimuleren van werknemers om de regie te nemen over de volgende stap in het eigen arbeidsleven.

 • 2

  Voldoende gekwalificeerd personeel

  We willen werken in de bouw aantrekkelijker maken. Onder andere door het imago te versterken en mogelijkheden om parttime te werken, flexibele roosters en doorgroeimogelijkheden te stimuleren. En daarmee expertise en talent vanuit andere branches ook aantrekken.

 • 3

  Inclusiviteit voor mensen die onnodig aan de kant staan

  Alle talenten tellen. We willen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werk bieden en bekijken hoe we toekomstig werklozen via van werk-naar-werk-trajecten opleiden voor de bouw.

 • 4

  Leven lang met plezier werken

  Door in te zitten op vitaliteit willen we van de bouw, die bekend staat om fysiek en zwaar werk, een sector maken waar je een leven lang met plezier kunt werken. Met oog voor gezondheid en een goede balans tussen, werk en privé.

De sector bouw in cijfers

Uit: Factsheet Regio Zwolle augustus 2020

99,3%
van de werkenden kan of wil niet méér uren werken
2023
Prognose: groei blijft doorzetten tot 2023
14.000
vacatures in Q1 2020

Feiten & Cijfers

Download de sectormonitor

Wij gaan graag met je om de tafel! Om je voor die tijd een nóg beter beeld te geven van onze sector, download je hier onze sectormonitor. Met daarin de belangrijkste arbeidsmarktcijfers van de sectortafel. Kortom; dé informatie die je wilt weten en nodig hebt om samen een sterkere arbeidsmarkt te kunnen realiseren.

Download PDF

Upgrade jezelf Podcast

met Daphne Borger en Yke Scholten van Innovatiehub Salland

Samen duiken we in de wereld van strategische HR, personeelsbeleid en bespreken we hoe een initiatief als Kansrijk Salland kan bijdragen aan inclusiviteit op de arbeidsmarkt.

Beluister hier de podcast

Upgrade jezelf Podcast

met Eric Krabbe, directeur en eigenaar van Djopzz

Eric vertelt hoe je als ondernemer kunt kijken naar het potentieel in mensen. En hoe je in plaats van te zoeken naar het schaap met vijf poten, juist kunt investeren in het schaap met drie poten.

Beluister hier de podcast

Upgrade jezelf Podcast

met Sayma Kuipers, HR specialist bij o.a. bij Upgrade jezelf

We hebben het over onboarding, offboarding en de waarde van een goede employer journey. Kom te weten “hoe het ‘m zit in de kleine dingen” en hoe je ervoor zorgt dat ook vertrekkende medewerkers ambassadeurs van je bedrijf blijven.

Beluister hier de podcast

Aanvraag indienen bij het Ontwikkelfonds?

Ben je actief in de sector Bouw en wil je investeren in de ontwikkeling van (toekomstige) werknemers? Een financiële ondersteuning vanuit het Ontwikkelfonds Regio Zwolle kan hierbij helpen. Dien een individuele aanvraag in, of vanuit een samenwerkingsverband voor cofinanciering voor vakinhoudelijke scholing.

Mijn aanvraag indienen

Lees verder

Upgrade Jezelf

Handige downloads

Heb je een vraag?

Bekijk eens de antwoorden op de meest gestelde vragen óf bespreek je specifieke vraag met sectorexpert Ike Overdiep.

Neem contact op

Van stilstaan in de tijd
naar investeren in je mensen

Doe de gratis Upgrade scan en ontdek welke hulp er is voor jouw bedrijf

Doe de scan