Skip to main content
Podcast

Over opleiden en ontwikkelen van personeel

Datum: 4 februari 2022

Ieder talent, of eigenlijk ieder mens verdient een kans. De mogelijkheid om mee te doen in de samenleving. Dat is wat inclusiviteit voor Daphne en Yke van Innovatiehub Salland – maar ook voor de vier hub-eigenaren – betekent.

Innovatiehub Salland is een samenwerking tussen vier bouw/technische bedrijven in de regio Salland. Te weten: Uw onderhoudspartner Lenferink, Boerhof Projectinrichters, Mensink en Nijhof Installatietechniek.

Het is opgericht om jonge talenten te binden, boeien en behouden voor de regio Zwolle en Salland. In deze podcast spreken we met Daphne Borger en Yke Scholten. Daphne is HR adviseur bij Innovatiehub Salland en richt zich voornamelijk op een stukje opleiden en ontwikkelen binnen de bedrijven. Yke was eerst hub manager en is nu vooral bezig bezig als projectmanager voor de innovatieve projecten. Samen duiken we in de wereld van strategische HR, personeelsbeleid en bespreken we hoe een initiatief als Kansrijk Salland kan bijdragen aan inclusiviteit op de arbeidsmarkt.

Als je niet in persoonlijke ontwikkeling investeert, ben je alleen maar langer op zoek naar mensen die er niet zijn

Daphne houdt zich onder andere bezig met wat je strategische HR noemt. ‘Er is heel weinig personeel. Dat is een algemeen bekend iets. Vanuit de Innovatiehub merken we dat vooral door het vertrek van studenten uit de regio. Maar bij de bedrijven speelt dat probleem natuurlijk ook. We zien een verschuiving tussen wat vroeger de hard skills waren naar de soft skills. Dus meer ook ontwikkeling op persoonlijk niveau en de mensen die nu binnen je bedrijf zitten, binnen houden en dat ze natuurlijk ook niet vertrekken naar andere bedrijven. Dus als je niet investeert daarin, dan denk ik dat je alleen maar langer op zoek bent naar de mensen die er niet zijn.’

Het is niet vanzelfsprekend dat iemand van A naar B kan groeien

‘Heel veel sectoren hebben dezelfde problemen. Je ziet steeds meer tekorten komen in de verschillende branches. Ik denk dat het voor iedereen iets is wat heel erg actueel is. Heel veel bedrijven zijn bezig om verschillende trajecten op te zetten om daar mee bezig te gaan. Maar je ziet bij heel veel MKB bedrijven dat er iemand wordt geplaatst en dat de begeleiding nog niet heel erg aanwezig is. En wij hopen – door dit traject – die begeleiding wel te kunnen bieden. Dat het dus niet vanzelfsprekend is dat iemand van A naar B kan groeien. En dat het dus wel nodig is om daar specifieke trajecten en begeleiding voor op te zetten.

Yke en Daphne hebben een aantal tips voor ondernemers. ‘Ga met je medewerkers in gesprek. Wat iemand wil, wat iemand kan. Daar bereik je het meest mee. Biedt de mogelijkheden. Denk niet in valkuilen en wat niet kan.’

Benieuwd wat je nog meer kunt doen om elkaar naar een hoger level te tillen? En wat je kunt door voor meer inclusiviteit op de arbeidsmarkt? Luister dan de hele podcast.