Goed werkgeverschap is heel veel meer dan alleen loon
Datum: 14 maart 2022‘Wij hebben echt 2 enorm rare jaren achter de rug. Het zit in horecaondernemers om daar positief over te praten en alle ellende een beetje te bagatelliseren. Maar de realiteit is natuurlijk dat je in eerste instantie echt vreselijk schrikt als de overheid besluit om jouw deuren dicht te doen.’
Miriam Slomp-Dekkers heeft samen met haar man en dochter Hotel Brasserie De Pergola in het centrum van Giethoorn. In deze podcast spreken we met haar over het ondernemen in tijden van corona, omgaan met de krapte op de arbeidsmarkt, Het Horecacollege en hoe belangrijk goede arbeidsvoorwaarden zijn in de horeca.
De laatste lockdown kwam bij mij bijna 10 keer zo hard aan nog, als de eerste keer
‘Je deuren sluiten, dat valt niet onder normaal ondernemersrisico. Je moet je personeel vertellen dat ze naar huis kunnen. Je weet in eerste instantie niet hoe lang het duurt. En ik moet zeggen dat ik vorig jaar zelf dacht, met zo’n hoge vaccinatiegraad, dan hebben we die ellende wel gehad. Ik was niet zo naïef om te denken dat er niks meer zou gebeuren. Maar ik had echt in november niet gedacht dat we weer dicht zouden moeten. Eerst die beperkingen en toen dicht. En dat kwam bij mij bijna 10 keer zo hard aan nog, als de eerste keer. Dat vond ik echt heel ingewikkeld. Ik ben blij dat we nu weer open mogen. Maar wij zijn als ondernemer natuurlijk wel aan het kijken hoe gaan we ons bedrijf inrichten dat we dit soort bewegingen mee kunnen maken. En met betrekking tot personeel is het helemaal een lastig jaar geweest. Ik heb 2 jaar lang weinig perspectief kunnen bieden aan mijn personeel. En ook nu, ben ik voorzichtig met contracten die tot na november lopen. Want ja, wat voor winter gaan we komend jaar weer in? Dus het is al met al een jaar waar heel veel gevraagd is van flexibiliteit en veerkracht van zowel de onderneming zelf als de ondernemers en de werknemers.’
Goed werkgeverschap is heel veel meer dan alleen loon
We hebben het over de krapte op de arbeidsmarkt, waar de horeca, door de onzekerheid rondom corona, nu misschien nog meer last van heeft dan voorheen. Wat kun je dan als ondernemer doen om daar creatief mee om te gaan? Miriam stipt daarbij aan dat goed werkgeverschap heel veel meer is dan alleen loon. ‘De generatie van nu hecht heel veel waarde aan een goede balans tussen werk en privé. Dat vinden wij ook erg belangrijk. Onze chef koks werken bijvoorbeeld maar 4 dagen in de week. Maar wel 4 dagen van 9 uur. Dus dagen van 12 tot 14 uur. Worden bij ons ook niet gemaakt. Het rooster is bijvoorbeeld al een maand van te voren bekend, zodat je je privé leven daarop in kunt stellen. Allemaal dingen die belangrijk zijn. Doorbetaling bij ziekte. Opleiding, kun je je ontwikkelen bij een bedrijf. En dat kunnen ook hele kleine dingen zijn. Wij gaan bijvoorbeeld een avond met ons personeel zitten, van de keuken en de bediening om – met de wijnleverancier – te proeven. Wat doet die wijn met dit gerecht en met dat gerecht. Zodat ze ook in de loop van het jaar advies kunnen geven. En vooral hun eigen mening kunnen geven over dingen. En natuurlijk de voor de hand liggende dingen: op contract werken, overuren betaald krijgen of in vrije tijd terug kunnen krijgen.’
Verder geeft Miriam een aantal tips aan ondernemers in de horeca, die nu veel problemen ervaren bij het vinden van goed personeel. Benieuwd welke dat zijn? Luister de hele podcast.