Skip to main content
Nieuws uit de regio

‘Zorgen voor Overmorgen’ stimuleert samenwerking en innovatie voor zorg in Regio Zwolle

Datum: 12 juni 2023

Hoe maak je werken in de zorg nog waardevoller, aantrekkelijker en toekomstbestendiger? Die vraag stond centraal op het succesvolle en inspirerende evenement ‘Zorgen voor Overmorgen’ dat donderdag 8 juni 2023 plaatsvond bij Landstede in Zwolle. Daar kwamen zo’n 250 bestuurders, managers, professionals, docenten, hr-medewerkers en andere betrokkenen uit de zorg- en welzijnssector samen om oplossingen te verkennen. Met als centraal thema: ‘Werk zat in de zorg?’.

De sectortafel Zorg & Welzijn van de Human Capital Agenda van Regio Zwolle, organiseerde het evenement. De tafel is een regionale samenwerking van gemeenten en zorg- en welzijnsinstellingen en heeft als doel om de sector met samenwerking en innovatie toekomstbestendig te maken. Marco van Alderwegen, bestuurder bij Zonnehuisgroep IJssel-Vecht & Driezorg en betrokken bij de sectortafel Zorg & Welzijn, benadrukte dat het belangrijk is dat iedereen bewust wordt van de gezamenlijke verantwoordelijkheid van een zorgzame samenleving. ‘De druk op de zorg neem niet toe, maar de druk op de samenleving neemt toe’, zei hij.

Noodzakelijk

De aanwezigen kregen een indrukwekkende video te zien, waarin pijnlijk duidelijk werd dat ingrijpen in de zorg noodzakelijk is. En dat samenwerking, investeren en innovatie noodzakelijk zijn voor een toekomstbestendige zorg. ‘Die ontwikkeling is nodig om het werk goed te blijven doen’, zei Van Alderwegen. ‘Technologische innovatie bijvoorbeeld brengt de sector in ontwikkeling.’’ Een voorbeeld is de probeerservice van Technologie & Zorg Academie (TZA). Op de locatie van TZA in Zwolle kunnen zorgprofessionals verschillende technologische hulpmiddelen meteen proberen. Ook zijn er testkoffers te leen, die door zowel zorgmedewerkers als zorgdocenten gebruikt worden.

Deelnemers van Zorgen voor Overmorgen hebben in workshops ervaren dat technologische innovaties in de zorg en welzijn het werk niet alleen toekomstbestendiger maken, maar ook leuker en lichter. Zo was er een workshop met Helpsoq, een automatische steunkous-machine. Verder werd ingegaan op de samenwerking tussen onderwijs en het werkveld om de benodigde vaardigheden voor de toekomst van de zorg te ontwikkelen.

Presentatie

Een van de hoogtepunten van ‘Zorgen voor Overmorgen’ was de inspirerende presentatie van Ruud Veltenaar, filosoof, ervaringsdeskundige en voormalig impactinvesteerder in de zorg(technologie). Met passie sprak hij over de veranderingen in de zorg, de toekomst van de zorg en zijn concrete hoop op een betere wereld. Hij prees de helden in de zorg waar de samenleving op kan rekenen.
De focus tijdens ‘Zorgen voor Overmorgen’ lag vooral op het vinden van ideeën die direct in de praktijk kunnen worden toegepast. Zonder te wachten op veranderingen die pas over bijvoorbeeld vijftien jaar effect hebben. Het was inspirerend om te zien hoe medewerkers met verschillende beroepen en werkend met diverse doelgroepen nadachten over de uitdagingen en oplossingen voor de toekomst van de zorg en welzijn.

Belangrijke stap

‘Met Zorgen voor Overmorgen’ hebben we een belangrijke stap gezet richting een toekomstbestendige zorgsector’, zegt Van Alderwegen. ‘De sectortafel Zorg & Welzijn blijft zich inzetten om de zorg in Regio Zwolle te versterken en te transformeren, zodat we kunnen blijven rekenen op hoogwaardige zorg en welzijn voor iedereen.’