Skip to main content
Nieuws uit de regio

Inspiratie en tips voor de arbeidsmarkt volgens Menno Vos

Datum: 11 juni 2020

De wereld verandert. De arbeidsmarkt verandert. Wat betekent dat voor jouw organisatie? En voor jouw werknemers? Niemand heeft alle antwoorden paraat. Wat we wel zeker weten, is dat het vraagt om leiderschap, ondernemerschap, visie en vooruitzien. Nu, in tijden van corona en daarna. Voor ondernemers en werkgevers in Regio Zwolle is er daarom nu een vijfdelige videoserie met inspiratie en tips.

Dit is aflevering 3 van een reeks van 5 video’s voor ondernemers en werkgevers in Regio Zwolle. In deze video’s staat de arbeidsmarkt van Regio Zwolle centraal. Regionale en landelijke experts delen hun visie en tips, waarmee ondernemers en werkgevers hun voordeel kunnen doen als het gaat om het vinden en binden van goede werknemers en het flexibel en wendbaar houden van hun mensen. De ideeën van de experts helpen anticiperen op de uitdagingen van vandaag en morgen. Iedere expert beantwoordt 5 vragen, waaronder: welke nieuwe competenties zijn nodig in ‘de nieuwe werkelijkheid’?

Menno Vos, lector Leven Lang Ontwikkelen (Hogeschool Windesheim), ziet door de digitalisering werkschema’s strakker worden en spontaniteit op de werkvloer afnemen. ‘Spontaan kennis uitwisselen en leren van elkaar, dat is online een uitdaging.’ Een leven lang ontwikkelen is volgens hem nu belangrijker dan ooit. ‘Banen veranderen en mensen verschuiven van de ene sector naar de andere. Proactiviteit en aanpassingsvermogen zijn nodig in deze tijd.’ Zijn advies aan bedrijven en organisaties: ‘Investeer in een leercultuur. Wat hebben medewerkers nodig, wat moeten ze leren? En daarbij, wat hebben leidinggevenden nodig om mensen daarbij te helpen?’ Een eyeopener die hij de kijker meegeeft: ‘85 procent van wat een medewerker leert, leert hij in de praktijk. Een leven lang ontwikkelen gaat dus niet alleen om diploma’s. Het beste resultaat krijg je door een combinatie van opleiden en ‘learning on the job’.’

Bekijk hier de derde aflevering.