Skip to main content
Nieuws uit de regio

Open hiring werkt!

Datum: 9 oktober 2023

Het is momenteel ongelooflijk lastig om aan personeel te komen. Moeten we dat maar accepteren of heeft iemand nog een toverformule liggen? WSP-adviseurs Mariska van Woerden en Bas van der Worp geven eerlijk aan niet dé oplossing in handen te hebben. Wel hebben ze het idee dat met Open Hiring een doorbraak mogelijk is. ‘Het is een methode die werkt’, aldus Bas.

Open Hiring is in het leven geroepen om mensen die aan de zijlijn staan terug te krijgen op de arbeidsmarkt. Om dat te bewerkstelligen is het noodzakelijk om zo min mogelijk – en het liefst helemaal geen – drempels op te werpen. ‘Door met Open Hiring te werken, gooien we eigenlijk alle sollicitatieprocedures overboord. De werkgever maakt de vacature via een korte tekst bekend en stelt een wachtlijst op. Iedere werkzoekende die denkt de functie aan te kunnen, bepaalt zelf of hij/zij geschikt is. Vervolgens wordt de eerste op de lijst gebeld en na het arbeidsvoorwaardengesprek kan de medewerker starten’, geeft Mariska aan. ‘Dus de garantie op een baan zonder sollicitatiegesprek, brief of CV!’

Het fenomeen Open Hiring is overgewaaid vanuit de Verenigde Staten waar het in 1982 is opgezet door koekjesfabriek Greyston. Samen met maatschappelijk ontwikkelaar Start Foundation hebben ze een paar jaar geleden een geslaagde poging gedaan om het naar de Nederlandse situatie te vertalen. En nu is het dus ook geland in de regio Zwolle, waar het door WSP is opgepakt.

Zachte landing

Mariska en Bas zijn al vroeg met Open Hiring in aanraking gekomen en werden meteen enthousiast. Toch sluiten ze hun ogen niet voor het feit dat het voor sommige ondernemers een omslagpunt is. ‘Het vergt zeker lef om hiermee sociaal werkgeverschap te tonen. En dat is misschien wat lastiger in een team van 5 medewerkers dan met een personeelsbestand van 30. Want dan hebben sommigen veel moeite gedaan om een vergelijkbare baan te krijgen, terwijl het met een collega via Open Hiring dus ineens heel gemakkelijk gaat. Het moet dus wel passen bij de omvang van en de cultuur binnen je bedrijf. Maar ook jouw team kan weer een boost krijgen van zo’n enthousiaste, gemotiveerde collega’, benadrukt Mariska.

Open Hiring heeft zich elders in Nederland bewezen als een belangrijk middel in het streven naar de inclusieve samenleving. Ook op de arbeidsmarkt. Iedereen telt mee. Ongeacht leeftijd, sekse, ras, geloof en ervaring. ‘Het is een groep die soms ook moeite heeft met sollicitatiegesprekken. Dan zijn het op zichzelf prima kandidaten die tijdens een gesprek moeite hebben om zich goed te presenteren. En elke keer als ze worden afgewezen, lopen ze een deuk op in hun zelfvertrouwen en dat werkt demotiverend. Je wilt immers niet net als oud-wielrenner Joop Zoetemelk als de eeuwige tweede door het leven gaan’, haalt Bas er een mooie vergelijking uit de wielerwereld bij.

Als ondernemer denk je misschien dat de medaille twee kanten heeft. Enerzijds kun je snel voorzien in openstaande vacatures, anderzijds twijfel je misschien over de daadkracht van deze groep kandidaten. Mariska en Bas begrijpen de voorzichtigheid, maar voelen zich duidelijk gesterkt door de resultaten uit een Belgisch onderzoek. ‘Het blijkt heel duidelijk dat mensen die aan Open Hiring meedoen gemotiveerder zijn. Het gaat om kansen krijgen en nu krijgen ze de kans om het te laten zien. Het zorgt voor een zachte landing’, stelt Mariska.
Als ondernemer of HR-afdeling kun je misschien denken dat Open Hiring uitsluitend is bedoeld voor mensen die in de productie aan de slag kunnen. ‘Dat zal je verbazen’, zegt Bas, ‘want via dit systeem zijn ook mensen aan de slag gegaan in vakgebieden als schoonmaak, horeca en logistiek. En enkele werkgevers bekijken nu of administratieve en ondersteunende functies op niveau MBO4+ ermee kunnen worden ingevuld.’

Open mind

Het principe van Open Hiring is dus relatief nieuw voor de regio Zwolle en daarom wordt er meer ruchtbaarheid aan gegeven. Durven Bas en Mariska al te voorspellen wanneer het voor hen een succes is? ‘Het is geslaagd wanneer een leuk aantal werkgevers in deze regio met een open mind kunnen kijken naar de uitgangspunten van Open Hiring. En onbevangen, zonder vooroordeel, naar de kandidaten kunnen kijken. Niet het verleden, maar het heden en de toekomst is belangrijk. Het is lastig om aantallen te noemen, maar om een richting te geven: tot nu toe hebben in ons land vijfhonderd mensen gebruik gemaakt van Open Hiring. Daarvan zijn er nog steeds ruim tweehonderd aan het werk’, aldus Bas.

‘Nogmaals’, vervolgt Mariska. “Open Hiring is niet dé oplossing. Het is een van de 34 oplossingen, maar de huidige situatie vraagt wel om op een andere manier naar de arbeidsmarkt te kijken. WSP Regio Zwolle biedt ondersteuning en geeft advies. We gaan dan ook graag in gesprek met geïnteresseerde werkgevers.’

Meer weten over wat Open Hiring voor uw bedrijf kan betekenen? Neem dan contact op met Mariska van Woerden of Bas van der Worp. Check ook www.openhiring.nl

Bron: Regiolokaal (tekst Rudi Buitenkamp; fotografie Fret Kraaij)