Skip to main content
Nieuws uit de regio

Minister Slob en staatssecretaris Van Ark bezoeken arbeidsmarkt Regio Zwolle

Datum: 8 oktober 2019

Maandag 14 oktober brengen minister Arie Slob van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een bezoek aan de arbeidsmarktregio Zwolle.

Minister Arie Slob van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Foto: Valerie Kuypers

Beide bewindslieden zijn zeer geïnteresseerd in de wijze waarop we in de Regio Zwolle vanuit de Human Capital Agenda bezig zijn de arbeidsmarkt beter in balans te brengen. Samen investeren in beschikbaarheid en wendbaarheid van mensen en zorgen voor meer inclusiviteit. Een arbeidsmarkt waar iedereen mee doet. In Regio Zwolle kan iedereen zijn talenten ontwikkelen en benutten. Dit doen we bijvoorbeeld door het Upgrade jezelf programma en het Ontwikkelfonds Regio Zwolle.

Wat mij opvalt is dat jullie het écht samen doen.

Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Goed voorbeeld voor Nederland

Bij een eerder bezoek vorig jaar zei Van Ark: “Wat mij opvalt is dat jullie het écht samen doen, de verbindingen zijn goed gelegd en dat maakt jullie aanpak sterk. De basis is stabiel. Ik geloof zelf niet zo in blauwdrukken, maar als we dan tóch een blauwdruk zouden moeten maken voor een breed werkgelegenheidsplan dan is de Regio Zwolle aanpak een goed voorbeeld voor Nederland”.

Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ervaringen van werkgevers en werknemers

Tamara van Ark en Arie Slob horen nu graag van werkgevers en werknemers wat hun ervaringen zijn. “We worden daarom ook ontvangen bij een van de ondernemers in de regio. We zijn maandag te gast bij Novon Schoonmaak aan de Botterweg in Zwolle.”

De bewindslieden worden daar ontvangen door Jacco Vonhof (voorzitter MKB Nederland en eigenaar Novon Schoonmaak), Elbert Jan Hesse (directeur Novon) en René de Heer (voorzitter Arbeidsmarktregio, wethouder Werk & Inkomen, Economie en Human Capital Agenda).

Bekendmaking eerste toekenningen Ontwikkelfonds Regio Zwolle

Na een toelichting van René de Heer over de arbeidsmarktregio Zwolle zullen Tamara van Ark en Arie Slob de eerste twee toekenningen van het Ontwikkelfonds Regio Zwolle aan werkgevers uit Regio Zwolle bekendmaken. Aansluitend gaan de Minister en de Staatssecretaris in gesprek met werknemers en werkgevers vanuit de sectortafels Bouw en Onderwijs.

Investeren in mensen

Talenten van mensen bepalen de economische kracht van een regio. Het zijn mensen die in bedrijven en organisaties het verschil maken. De steeds verdergaande technologische ontwikkeling vraagt nieuwe vaardigheden van mensen. De regio Zwolle wil daarom een regio zijn waar iedereen die zich wil ontwikkelen ook kan ontwikkelen. Door hierin te investeren is de regio in staat een antwoord te geven op maatschappelijke opgaven. Er zijn mensen nodig in de zorg, in de energietransitie en de verduurzaming van de regio. Kortom, het is een meervoudige opgave: het gaat om meer banen, meer werkgelegenheid, betere huizen, vormgeven van de energietransitie, innovatie in sectoren. Dit alles staat of valt met de beschikbaarheid van gekwalificeerde mensen.