Skip to main content
Nieuws uit de regio

Inspiratie en tips voor de arbeidsmarkt volgens Jacco Vonhof

Datum: 16 september 2020

De wereld verandert. De arbeidsmarkt verandert. Wat betekent dat voor jouw organisatie? En voor jouw werknemers? Niemand heeft alle antwoorden paraat. Wat we wel zeker weten, is dat het vraagt om leiderschap, ondernemerschap, visie en vooruitzien. Nu, in tijden van corona en daarna. Voor ondernemers en werkgevers in Regio Zwolle is er daarom nu een vijfdelige videoserie met inspiratie en tips.

Dit is aflevering 4 van een reeks van 5 video’s voor ondernemers en werkgevers in Regio Zwolle. In deze video’s staat de arbeidsmarkt van Regio Zwolle centraal. Regionale en landelijke experts delen hun visie en tips, waarmee ondernemers en werkgevers hun voordeel kunnen doen als het gaat om het vinden en binden van goede werknemers en het flexibel en wendbaar houden van hun mensen.

De ideeën van de experts helpen anticiperen op de uitdagingen van vandaag en morgen. Iedere expert beantwoordt 5 vragen over bijvoorbeeld: hoe kunnen we ons werk beter organiseren door kennis en ervaringen uit de lockdown mee te nemen naar de toekomst? En: hoe zie jij de arbeidsmarkt van 2021 en verder?

Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland, plaatst de coronacrisis in perspectief. ‘De coronacrisis is een gezondheidscrisis, met economische gevolgen. Maar de Nederlandse economie staat er goed voor. Als we het virus eronder hebben, hebben we eerder te weinig mensen op de arbeidsmarkt dan te veel.

Opleiden, omscholen en bijscholen dus. Zijn speciale aandacht gaat uit naar de ongeveer 790.000 mensen in de NOW. ‘Een groot deel van die mensen heeft een baan die er straks misschien niet meer is. Dit is dus een grote groep mensen die straks van werk naar werk moet. Waar gaan we met deze mensen naartoe, waar zit het perspectief? Medewerkers moeten leren en ontwikkelen. En werkgevers moeten mensen de ruimte te geven dat te doen én hen de juiste richting wijzen’, zegt Vonhof.
Kortom, een leven lang leren. ‘Daar waren we al mee bezig’, benadrukt Vonhof. ‘Dus pak op wat we al deden op de arbeidsmarkt en doe het versneld. Er is geld genoeg, er is ruimte genoeg en er is energie genoeg. Zeker in Regio Zwolle barst het van de energie.’

Bekijk hier de vierde aflevering.