Sluit menu
Menu
Nieuws uit de regio

‘Hou mensen fit voor de arbeidsmarkt, nu en ná de 1,5-metersamenleving’

Datum: 4 mei 2020

‘Samenwerken is waarmee Regio Zwolle sterk is geworden. Laten we deze crisis dan ook door samenwerking in goede banen leiden’, zegt voorzitter arbeidsmarktregio René de Heer.

Voorzitter arbeidsmarktregio René de Heer


‘Door het hele land zijn mensen ziek van een virus dat niemand kent. De medische zorg staat onder druk door de vele opnames op de intensive care. We kunnen als samenleving dan ook niet anders dan de drastische maatregelen tegen verspreiding van dit coronavirus accepteren. Het is voor het goede doel, voor de gezondheid van onze vaders, moeders, opa’s, oma’s en andere kwetsbare mensen.’

Economisch effect


‘Deze gezondheidscrisis heeft ook een ingrijpend economisch effect. Waar voorheen de dynamiek voelbaar was zodra je binnensteden binnenkwam, zie je nu lege terrassen en rijen mensen die op 1,5 meter afstand van elkaar voor een winkel op hun beurt wachten. Kappers, masseurs, theaters, stadions, horecagelegenheden en vele andere bedrijven zijn dicht.
Mensen zijn onzeker over de toekomst en over het voortbestaan van hun onderneming, hun baan of hun werk als zp’er. Waar een paar maanden geleden nog een schreeuwend tekort aan personeel was, is er nu ineens in hele sectoren geen werk. Iedereen weet, de economie kent pieken en dalen, maar déze drastische teruggang heeft niemand voorzien.’

Getroffen mensen


‘Naast specifieke sectoren zijn er groepen mensen die worden getroffen door deze economische situatie. Daarmee doel ik met name op de jongeren met nul-urencontracten, mensen die nog aan het inburgeren zijn en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.


Het is dan ook ontzettend belangrijk om de mensen in Regio Zwolle fit voor de arbeidsmarkt te houden. De thema’s wendbaarheid, beschikbaarheid en inclusiviteit stonden al prominent op de human capital agenda van Regio Zwolle. Deze crisis maakt die thema’s zo mogelijk nog actueler.’

De 1,5-metersamenleving brengt nieuwe banen met zich mee

Voorzitter arbeidsmarktregio René de Heer

Nieuwe vaardigheden


‘Want waar op de ene plek banen verdwijnen, ontstaan er nieuwe functies ergens anders. De enorme vraag naar mensen in de zorg is verder toegenomen. Hetzelfde geldt voor de roep om leerkrachten. Mensen die straks zonder werk zitten, kunnen wellicht instromen in zorg of onderwijs. En de 1,5-metersamenleving brengt nieuwe banen met zich mee.


Daarnaast veranderen veel functies. Bedrijven zullen bijvoorbeeld hun processen, vanwege verplichte afstand tussen mensen, moeten opknippen in afzonderlijke werkzaamheden. Jobcarving dus. En de trend van digitalisering wordt nu versneld door thuiswerken, online verkopen, conference calls en vergaderen via de webcam. Ook daar hebben mensen nieuwe vaardigheden voor nodig.’


Regelingen voor ondernemers en werknemers


‘Het is dan ook goed dat Ontwikkelfonds Regio Zwolle bezig is met de openstelling voor werknemers. Zij kunnen straks op eigen initiatief rechtstreeks een aanvraag doen voor (co)financiering van opleiding, bijscholing, cursussen en trainingen. Eerder kon dat alleen via de werkgever. Momenteel wordt overlegd in hoeverre werknemers hun scholing zelf betalen en in hoeverre de overheid kan bijdragen.


Ook het delen van kennis en informatie voor ondernemers is ontzettend belangrijk, zodat zij direct de weg vinden naar ondersteunende regelingen. Dan kunnen we straks, als de situatie weer normaliseert, direct vooruitkijken en samen de economie weer op gang brengen. Daarin speelt Regio Zwolle Brigade (www.samenuitdecrisisregiozwolle.nl) een belangrijke rol.

Van stilstaan in de tijd
naar investeren in je mensen

Doe de gratis Upgrade scan en ontdek welke hulp er is voor jouw bedrijf

Doe de scan