Skip to main content
Nieuws uit de regio

Betrokkenen ‘Samen buiten de oevers’ zeggen ‘ja’ tegen gelukkig werken

Datum: 29 januari 2020

Iedereen in Regio Zwolle maakt werk van zijn droombaan. Dat is het beoogde resultaat van ‘Gelukkig werkpunt Regio Zwolle’ (werktitel), waar werkgevers en werknemers vanaf 2020 terecht kunnen. Of het nu gaat om bijscholing, nascholing of omscholing of om simpelweg ontdekken wat je wil en waar je goed in bent: ‘Gelukkig werkpunt Regio Zwolle’ biedt alle faciliteiten om te groeien, ontwikkelen en op de juiste plek aan het werk te gaan.

‘Gelukkig werkpunt Regio Zwolle’ is van en voor alle mensen, beroepen en sectoren in de regio. Bij ‘Gelukkig werkpunt Regio Zwolle’ komen initiatieven samen, zoals de RegioOpleiders en Ontwikkelfonds Regio Zwolle van de Human Capital Agenda. Overigens is het slechts één van de uitingen van de beweging die in gang is gezet door het netwerk ‘Samen buiten de oevers’: een samenwerking van onderwijspartners, ondernemers, overheid en netwerkpartijen. Samen streven de partijen naar een gezonde en veerkrachtige arbeidsmarkt. Niet alleen voor zorg of welzijn, maar voor álle sectoren in Regio Zwolle.

Juiste mensen op juiste plek

Tijdens de bijeenkomst op donderdag 19 december op locatie Dijkmoment – heel passend net buiten de oevers van de rivier de Vecht – toonden de aanwezige bestuurders, directeuren, hr-professionals en andere betrokkenen uit het netwerk ‘Samen buiten de oevers’ enthousiasme voor het voornemen om iedereen het werk te bieden dat bij hem of haar past én de acties te ondernemen die daaraan bijdragen. Bijvoorbeeld: anders kijken naar talenten (van bevoegd naar bekwaam en van diploma’s naar competenties), kennis delen door middel van ‘expert meetings’, organisaties openstellen voor stagiairs, meelopers en trainees én een lerend netwerk van organisaties vormen, om praktijkvoorbeelden met elkaar te delen. Dit alles moet zorgen voor de juiste mensen, op de juiste plek.

Overvloed

‘Wij zien geen krapte op de arbeidsmarkt, maar wel dat we verkeerd omgaan met de overvloed aan mensen en talenten’, onderstreept Fenna Eefting, bestuurder van Vogellanden en vertegenwoordiger van sectortafel Zorg en Welzijn. ‘Een deel van de mensen doet nog steeds niet mee en daarnaast doet nog niet iedereen het werk dat het beste bij ze past. Als iedereen mee mag doen en werknemers doen wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn, is ieder bedrijf voorzien van genoeg goede mensen.

’
René de Heer, wethouder van gemeente Zwolle en vertegenwoordiger van de 21 gemeenten van Regio Zwolle, sluit zich daarbij aan. ‘We moeten de ruimte en de kansen creëren voor mensen om de regie te pakken over hun leven en op ieder gewenst moment aan de slag te gaan met hun talent.’
En daarvoor is een nieuwe manier van denken nodig, vult Theo Rietkerk, voorzitter College van Bestuur Landstede Groep en vertegenwoordiger van De Zwolse 8, aan. ‘Om beschikbaarheid, wendbaarheid en inclusiviteit centraal te stellen in onze arbeidsmarkt, moeten we de bedoeling voor ogen houden, in plaats van de systemen, zoals pensioenen en de AVG. Laten we het samen zo organiseren dat mensen zonder belemmering van baan kunnen veranderen.’