Skip to main content
Verhalen uit de regio

Van goed bewaard geheim naar groeisector

Datum: 16 september 2020

Regio Zwolle is groot in e-commerce en IT. Jacquelien Diender, Aly van der Vegte en Erik Brunekreef zetten zich als experts in om deze sector nóg verder te brengen. De drie dragen de titel ‘aanjager Sectortafel E-commerce & IT Regio Zwolle’. Ze vertellen over de knelpunten en de mogelijke oplossingen voor deze sector.

Als voormalig directeur-eigenaar van softwarebedrijf Logis.P kent Aly van der Vegte de ICT-branche als geen ander. Ze is tevens lid van het dagelijks bestuur van Zwolle IT City, het samenwerkingsverband voor Zwolse IT-organisaties dat ervoor wil zorgen dat er genoeg ICT’ers op de arbeidsmarkt te vinden zijn om de grote klussen die er liggen op te pakken.
Jacquelien Diender is projectleider en kwartiermaker bij Deltion College en projectleider e-commerce bij het Topcentrum E-commerce. Het topcentrum ontwikkelt nieuwe opleidingen en organiseert masterclasses, bedrijfsbezoeken, hackathons, gastcolleges en studentprojecten om Regio Zwolle te versterken als dé e-commerceregio van Nederland. Erik Brunekreef is projectmanager binnen hetzelfde topcentrum, waarin vijf onderwijsinstellingen, de 22 gemeenten van Regio Zwolle, de provincies Overijssel en Flevoland, Kennispoort Regio Zwolle en bijna 40 e-commercebedrijven samenwerken.

Goed bewaard geheim

Het lijkt soms nog een goed bewaard geheim, maar Regio Zwolle loopt voorop in e-commerce en IT. Bedrijven als De Nieuwe Zaak, IQ Media, Yourhosting en Wehkamp zijn nationaal en/of internationaal actief. En onderwijsinstellingen als Deltion College, Landstede, Cibap, Hogeschool Windesheim en Friese Poort bieden e-commerce- en IT-opleidingen aan. ‘HBO-ICT Windesheim won vorig jaar de Computable Award voor beste ICT-opleider’, zegt Brunekreef.

Tot de sector e-commerce & IT rekent het drietal een breed scala aan aanbieders. ‘Denk aan webwinkels, maar ook aan dienstverleners die de webwinkels mogelijk maken. Softwareontwikkeling, softwareproducten, informatieverwerking, communicatieondersteuning, online marketing, logistiek en content bijvoorbeeld’, zegt Diender. ‘Iedere sector heeft de diensten van e-commerce en IT nodig.’

E-commerce en IT zijn van belang voor alle sectoren

Erik Brunekreef

Knelpunten

Om alle bedrijven die zich op deze vlakken bezighouden te ondersteunen om hun bedrijvigheid te laten groeien en bloeien, hebben de drie eerst onderzocht wat nu eigenlijk de knelpunten zijn. ‘Wat we al lange tijd wisten – het is de reden dat Zwolle IT City anderhalf jaar geleden is gestart – is dat we in Regio Zwolle grote moeite hebben om professionals aan deze sector te binden. Dat bleek ook uit onze inventarisatie vanuit de sectortafel. De drie knelpunten zijn: tekort aan ervaren professionals, mismatch tussen vraag en aanbod en onvoldoende digitale vaardigheden’, zegt Van der Vegte.

Acties

Momenteel ontwikkelt de sectortafel acties om professionals te vinden, binden en boeien, het mkb verder te digitaliseren en inwoners toe te laten treden tot de groeisector e-commerce en IT. ‘Denk aan programma’s waarmee we bestaande professionals bijscholen, nieuw talent helpen in hun ontwikkeling en zijinstromers een kans geven. Dat kan onder meer met events rondom innovatie, loopbaanchecks en het upgraden van digitalisering met ‘future proof skills’’, zegt Brunekreef. ‘Verder denken we aan awards, het delen van vacatures en het organiseren van bedrijfsbezoeken. Kortom, IT en e-commerce moeten gaan leven in deze regio, zodat al het talent wat hier zit hier ook wil blijven.’
Als toekomstige resultaten van hun inspanningen noemen de drie aanjagers: minder vacatures, meer om- en bijscholing, betere skills en vergrote zichtbaarheid van de regionale bedrijven en het werk dat er is.
Overigens acteert deze sectortafel niet op een eilandje. ‘We zoeken de verbinding met alle sectortafels, want e-commerce en IT zijn van belang voor alle sectoren’, benadrukt Brunekreef. ‘Dus wie een vraagstuk of juist een oplossing heeft, mag zich bij ons melden.’

Studenten helpen mkb’ers met digitaliseringsvraagstukken

Jacquelien Diender

Digitale Werkplaats Regio Zwolle

De Digitale Werkplaats Regio Zwolle is een project dat eind augustus 2020 groen licht vanuit Den Haag kreeg en waar Sectortafel E-commerce en IT nauw bij is betrokken. ‘In de digitale werkplaats Regio Zwolle MoveDigi helpen studenten van Windesheim, Deltion en Landstede de komende drie jaar mkb’ers met digitaliseringsvraagstukken. De studenten komen uit verschillende richtingen: ICT, bedrijfskunde, economie en e-commerce. Ze gaan aan de slag met vraagstukken rondom online sales, online marketing, data science en automatisering van onder andere bedrijfsprocessen’, zegt Diender.
Een kans die mkb’ers volgens het drietal met beide handen moeten aangrijpen. ‘Ondernemers zijn altijd bezig met het reilen en zeilen van hun bedrijf. Oftewel, de eerste zorg is je mensen aan het werk houden. Totdat de omzet achterblijft door bijvoorbeeld de coronacrisis. En dan worden ondernemers creatief, kijken ze naar andere mogelijkheden, andere verdienmodellen. Digitalisering en online acteren biedt kansen. Dit is dus hét moment om daarmee aan de slag te gaan’, zegt Van der Vegte.

Dit is dus hét moment voor e-commerce en IT

Aly van der Vegte

Een vraag of idee voor Sectortafel E-commerce & IT? Neem contact op met de aanjagers:
Aly van der Vegte: info@zwolleitcity.nl, 0655824443
Erik Brunekreef: info@topcentrum.nl, 0647512906
Jacquelien Diender: info@topcentrum.nl, 0627353520