Skip to main content
Verhalen uit de regio

Van financieel administrateur, naar calculator

Datum: 4 december 2019

Veel bouwbedrijven hebben moeite met het vervullen van vacatures. Binnen de branche is het vaak zoeken naar een speld in een hooiberg. Gelukkig zijn er creatieve oplossingen, zoals verder kijken dan de eigen branche. Want iemand uit een andere sector, maar mét de juiste talenten, is na een korte omscholing misschien wel de perfecte persoon voor de vacature. Bijkomend voordeel: hij of zij neemt ongetwijfeld nieuwe inzichten met zich mee.

Foto: BAM infra

Als we kijken naar beroepen die vanwege digitalisering langzaamaan verdwijnen, vang je met zij-instromers twee vliegen in twee klap. Denk aan bankmedewerkers waar steeds minder werk voor is. Voor hen ligt er door in te stromen in een andere branche, zoals de bouw, misschien wel een mooie baan in het verschiet. Tegelijkertijd is de bouw iemand rijker.

Kijk naar talenten

Dit hoeft niet te betekenen dat een baliemedewerker straks met een hamer in zijn of haar hand staat. Er zijn genoeg voorbeelden van beroepen waarbij de benodigde talenten erg dicht bij elkaar liggen. Denk aan een DTP-er die tekenaar wordt of een financieel adviseur uit de bancaire sector die zijn verstand van getallen inzet als calculator. Wanneer je kijkt naar talenten in plaats van specifieke functie-eisen, wordt de aanwas van potentiële medewerkers veel breder.

Nieuwe inzichten

Natuurlijk kan iemand niet direct aan de slag. De inwerktijd is langer, iemand moet wennen aan de dynamiek en mogelijk is een specifiek opleidingstraject vereist. Hier staat echter tegenover dat iemand met kennis en talent uit een andere branche ook veel nieuwe inzichten brengt. De bouw heeft behoefte aan diversiteit en vernieuwing, dit vind je onder andere door mensen met een andere kijk op het werk aan te nemen.

“Is het niet voor jezelf, doe het dan voor een ander. Uiteindelijk profiteert de hele branche.”

Rob Alberti, mede-eigenaar NTP Groep

Kijken buiten de eigen branche

Infrabedrijf NTP Groep ziet de voordelen in van kijken buiten de eigen branche. Niet perse om hun eigen vacatures te vervullen, maar vooral ten behoeve van de bouwbranche, legt Rob Alberti uit, mede-eigenaar van de NTP Groep: “Is het niet voor jezelf, dan doe je het voor een ander. Uiteindelijk profiteert de hele branche.”

Speeddate

Samen met mede infrabedrijven BAM Infra en Van Gelder en met opleidingsinstituut BOB-KOB startte NTP Groep een project om mensen uit andere branches aan te trekken en op te leiden tot calculator in de infrawereld. Met behulp van het Werkgeversservicepunt Regio Zwolle werd een speeddatesessie georganiseerd. Vervolgens zijn in maart in totaal vijf nieuwe medewerkers gestart met een opleiding. Het omscholingstraject bestaat uit vier dagen werkend leren bij de bedrijven plus een op maat gesneden opleidingsprogramma. In april 2020 verwachten de deelnemers hun diploma.

Of ze daarna bij het werkleerbedrijf blijven mogen ze zelf weten. Rob is er niet bang voor dat hij iemand opleidt voor een concurrent: “Als we zo gaan denken, dan komen we nergens. We moeten elkaar helpen.”

“Je gaat nadenken over waarom je iets doet zoals je doet. Zo’n frisse blik is goed.”

Rob Alberti, mede-eigenaar NTP Groep

Van groenteveiling naar infra

In het geval van de NTP Groep wordt nu een voormalig medewerker uit de groenteveilingbranche opgeleid tot calculator. Dit heeft zowel voordelen als nadelen, legt Rob uit: “Je begint volledig bij nul als het gaat om technische kennis. Niets is vanzelfsprekend, dus je moet veel uitleggen. Tegelijkertijd heeft deze persoon wel veel meer levenservaring en neemt hij meer verantwoordelijkheid dan iemand die net van school komt. Daarbij zorgt een nieuwe blik voor veel bewustwording”, vervolgt Rob. “Je gaat nadenken over waarom je iets doet zoals je doet. Zo’n frisse blik is goed.”

Financiële hulp uit Ontwikkelfonds

De samenwerking tussen meerdere infrabedrijven maakte het mogelijk om dit project op te zetten. Dankzij het Werkgeversservicepunt Regio Zwolle vonden de bedrijven een pool met geschikte mensen. Zo’n samenwerking is dan ook een handige tip voor aannemers die hetzelfde willen doen. Daarbij kan het
Ontwikkelfonds Regio Zwolle een financiële bijdrage leveren.

Zelf aan de slag

Wie op eigen initiatief verder wil kijken dan de eigen branche moet goed nadenken
hoe hij zijn potentiële medewerkers bereikt. Een voormalig financieel medewerker
zal wellicht niet snel zoeken op de functie van calculator. Maar noem je de functie
financieel administrateur, zoals in het voorbeeld van NTP Groep, dan bereik je
opeens een veel grotere doelgroep. Wie op zoek is naar een technisch tekenaar kan
overwegen om DTP-er toe te voegen aan de functienaam, om ook hierop online
gevonden te worden.

Hulp van onze Business Developers

Wil je net als bovenstaand voorbeeld een samenwerking starten, maar weet je niet goed waar te beginnen? Onze Business Developers kunnen je wellicht helpen! Contact opnemen.