Skip to main content
Verhalen uit de regio

Van de weg op, naar goed op weg

Datum: 4 december 2019

Werkleerbedrijf Dynamisch op Weg begeleidt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar een baan. Dankzij een werkervaringsplek bij initiatiefnemer Sallandse Wegenbouw worden de deelnemers arbeidsfit gemaakt. Hierdoor komen meer mensen in contact met de bouw- en infrasector en wordt een nieuwe bron van potentiële werknemers aangeboord. Met twintig doorgestroomde deelnemers in slechts een half jaar tijd is het initiatief nu al een succesformule. En nu staat de organisatie te popelen om nog meer mensen te helpen.

Directeur van Sallandse Wegenbouw in Haarle, Johan Middelkamp, startte dit initiatief samen met het ROC van Twente en Maatschappelijke dienstverlening Stichting de Kern. Dit omdat hij merkte dat er een groep Nederlanders is die door de overheid aan hun lot wordt overgelaten. Ze krijgen geen uitkering, maar worden ook niet geholpen aan een baan. Dit worden niet-uitkeringsgerechtigden, kortweg nuggers genoemd. Het gaat vooral om vroegtijdig schoolverlaters zonder werkervaring en om statushouders.

Het maakt niet uit wie je bent, hoe oud je bent of wat je arbeidsverleden ook is.

Johan Middelkamp, Sallandse Wegenbouw

Arbeidsfit maken

Projectleider Henk Wemmenhove begeleidt de deelnemers tijdens de werkzaamheden. Dit doet hij niet vanaf een kantoor, maar door met ze samen te werken op de wervloer. Hierdoor ontdekt hij hun talenten en ondersteunt hij de deelnemers om daarin verder te groeien.

Het gaat er dan ook vooral om dat de deelnemers arbeidsfit worden. Oftewel: datgene wat nodig is om een baan te krijgen en te behouden. Dat begint volgens Henk met op tijd komen, verantwoordelijkheid dragen voor werkzaamheden en omgaan met collega’s. “Dit zijn fundamentele onderdelen, want een werkomgeving is vaak anders dan wat ze gewend zijn”, legt Henk uit.

Het talent staat centraal

Johans visie is duidelijk: het huidige schoolsysteem is toe aan verandering. “Het is vreemd dat we iemand beoordelen op onvoldoendes. Terwijl iemands talent veel minder belangrijk lijkt, zoals die acht op het diploma”, uit Johan zijn verbazing. Daarom kijken ze bij Dynamisch op Weg naar de talenten van het individu. Daar stemmen ze vervolgens de persoonlijke begeleiding op af. “Zo wordt van iedereen het talent optimaal benut en neemt de kans om samen succesvol te zijn toe”, omvat Henk hun aanpak.

We houden ze bij de hand, tot we er zeker van zijn dat ze hun draai hebben gevonden

Johan Middelkamp, Sallandse Wegenbouw

Waardering in de vorm van certificaat

Bij het voltooien van het traject krijgen de deelnemers een certificaat. Dit kunnen ze toevoegen aan hun cv. “Soms is het hun eerste certificaat. Als je ziet hoe trots ze erop zijn, dat is prachtig om te zien”, glundert Henk. De werkwijze heeft zichzelf inmiddels ruimschoots bewezen. In een half jaar tijd zijn meer dan twintig deelnemers doorgestroomd naar de arbeidsmarkt. De kracht van de het initiatief ligt volgens Johan bij de werkwijze. Zo werken de samenwerkende partijen op basis van vertrouwen en zijn handtekeningen overbodig. Hierdoor worden beslissingen sneller gemaakt, wat ze anders maakt dan andere arbeids(re)integratie initiatieven.

Nieuwe deelnemers

Ken jij iemand die bij Dynamisch op Weg helemaal op zijn plek is? Ze komen graag in contact. Voor je het weet help je iemand naar de volgende stap in zijn leven. Iemand aanmelden kan via https://dynamischopweg.nl