Sluit menu
Menu
Nieuws uit de regio

Bart van Leerdam breekt sector Agri & Food open

Datum: 17 december 2021

‘We gaan het best bewaarde geheim van Regio Zwolle openbreken’, zegt Bart van Leerdam. Hij is de nieuwe netwerkregisseur van de sectortafel Agri & Food. Een verrassend brede sector die naar zijn smaak tot nu toe een ondergeschoven kindje is geweest. ‘Leuk, zo’n geheim. Maar dat betekent dus ook dat mensen niet aan de sector denken als ze stappen zetten op de arbeidsmarkt.’

‘Ik kom structuur brengen, oplijnen’, zegt Van Leerdam. En dat is wat hij al in veel settings heeft gedaan. ‘Juist in omgevingen waar veel keuzes mogelijk zijn, voel ik de behoefte om vaagheden te vertalen naar concrete doelen en actieplannen.’ Dat leerde hij in de landbouwbelangenbehartiging, waar hij midden jaren negentig in terecht kwam nadat hij afstudeerde in Wageningen.


Een groene carrière

Van Leerdam werkte achttien jaar in diverse functies bij ZLTO, de vereniging voor boeren en tuinders in het zuiden van het land. ‘Bijvoorbeeld zorgen dat boeren een goed heenkomen krijgen en voldoende betaald krijgen bij verplaatsing vanwege een nieuwe snelweg. Verenigingszaken coördineren, projecten opstarten, marketing en communicatie leiden.’

Na een ingrijpende reorganisatie bij ZLTO begint hij voor zichzelf. ‘Voor velen was het een grote klap. Voor mij een zegen’, aldus Van Leerdam. De Vughtenaar gaat aan de slag met diverse projecten voor LTO Noord, de landbouworganisatie boven de rivieren. Hij komt in contact met onderwijsinstelling de Groene Welle en begeleidt de fusie van het mbo-onderdeel tot het huidige Zone.college. Ook zorgt hij bij NCR voor opleidingen bij coöperatiebestuurders.

Agro, food en het groene onderwijs komen samen als hij wordt gevraagd als programmamanager bij het Centrum voor Innovatief Vakmanschap Groen (CIV). Van Leerdam: ‘In de CIV Groen-aanpak werken we samen met scholen en bedrijven aan vernieuwing van het groene mbo-onderwijs.’

Een jaar of wat eerder ging hij ook aan de slag bij Kennispoort Regio Zwolle waar hij als coördinator van het Innovatieteam Agri & Food in aanraking kwam met de gelijknamige sectortafel. In november 2021 nam hij de rol van netwerkregisseur over van Lotte van Hal. Samen met bestuurlijke kartrekkers Berend Pastoor (Zone.college) en Jan Groen (Green Organics) en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven (LTO, Glastuinbouw Nederland en de levensmiddelenindustrie) maakt hij zich hard voor een vitale arbeidsmarkt voor de Agri & Food sector in Regio Zwolle.

Een duidelijkere positie

Van Leerdam geeft aan dat hij op een rijdende trein is gestapt: ‘We hebben een sectortafel met zo’n dertig bedrijven en instellingen die regelmatig bij elkaar komen. Daarbij komt regelmatig de imagovraag op tafel: help onze sector beter op de kaart te zetten.’

‘Vergis je niet’, vervolgt Van Leerdam, ‘Agri & Food maakt een heel belangrijk onderdeel uit van de regionale economie.’ Hij beschrijft de complete keten: ‘Het begint bij akkerbouw, tuinbouw en veehouderij. Bij elkaar zo’n 10.000 bedrijven alleen al in Regio Zwolle. Dan zijn er de bedrijven die producten toeleveren, van meststoffen tot aan verpakkingsmaterialen. Je hebt de bedrijven die agrarische producten verwerken. Denk aan koekjesfabrieken en bakkerijen. Ook de cateraars, foodservice bedrijven, horeca en een deel van de retail behoren tot deze sector. Dan kun je zelfs nog een uitstapje maken naar de logistiek. En vergeet vooral de hovenierssector niet, waar de mensen niet aan te slepen zijn!’

Om mensen aan te trekken, moet de sector harder op de trom slaan, vindt Van Leerdam. ‘Regio Zwolle kenmerkt zich door bescheidenheid. Dat is al wat aan het veranderen. De regio heeft zichzelf inmiddels in de markt gezet als ‘vierde economische regio van Nederland’ en dat is goed.’ Toch kan de sector Agri & Food volgens Van Leerdam een duidelijkere positie innemen. ‘Wat zich wreekt, is dat de partijen tot nu toe niet bij elkaar komen om dat te organiseren.

En daarom werkt de sectortafel aan een platform van bedrijven waardoor je straks niet meer om de sector heen kunt. Van Leerdam: ‘De logistieke sector heeft al zo’n platform met Port of Zwolle. Om ook voor Agri & Food iets dergelijks op poten te zetten, hebben we een lijst met bedrijven opgesteld. We praten daarvoor ook met partijen als LTO en Rabobank en trekken samen op met Regio Zwolle United, de maatschappelijke poot van PEC Zwolle.’

We bouwen aan een platform van bedrijven, waardoor je straks niet meer om de sector Agri & Food heen kunt

Bart van Leerdam, Netwerkregisseur sectortafel Agri & Food

Stroomlijnen en versnellen

Naast de imagovraag houdt de sectortafel zich bezig met thema’s als een leven lang ontwikkelen, wendbaarheidsinitiatieven en het aantrekken van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daar ziet Van Leerdam vooral een rol voor de sectortafel weggelegd om overzicht te brengen. ‘Er zijn te veel loketten. Ondernemers vinden nu de weg niet.’

Ook is er een grote behoefte om ideeën verder te brengen. ‘Vele prachtige initiatieven sterven in schoonheid. Zoals het idee om hoger opgeleide mensen in de regio te krijgen en behouden in een talentenprogramma. De sectortafel kan helpen door te stroomlijnen en versnellen.’ Kansen ziet Van Leerdam genoeg. ‘Voor mensen die van hightech houden, bieden bedrijven als Euroma en Aviko bijvoorbeeld geweldige kansen!’

Regionale balans

In het grote geweld van de maakindustrie, e-commerce en bouw mag de sector Agri & Food dus een grotere broek aan trekken. Van Leerdam: ‘De sector Agri & Food is verreweg de grootse ruimtegebruiker en levert naast een economische ook een duidelijke maatschappelijke bijdrage. Denk aan de impact op de landelijke omgeving en de vitaliteit van kleine kernen. Ik zeg niet dat deze sector daarmee belangrijker is dan de sectoren die de steden domineren, maar voor de regionale balans is het goed om beide kanten te belichten.’

Van stilstaan in de tijd
naar investeren in je mensen

Doe de gratis Upgrade scan en ontdek welke hulp er is voor jouw bedrijf

Doe de scan